35-åringens kraftfulla och skrämmande påminnelse om riskerna med alkohol

35-åriga Jo från Storbritannien såg ut som vilken höggravid kvinna som helst. 

Främlingar på bussen brukade göra plats åt henne och fråga hur långt gången hon var. Problemet var att Jo inte var gravid. 

Jo’s ”bebismage” var i själva verket ett resultat av hennes alkoholism. Efter att ha arbetat i en bar under flera år föll Jo offer för frestelserna som ständigt omgav henne.

Hon utvecklade ett allvarligt alkoholberoende under loppet av fem år, när det var som värst drack hon minst tre flaskor vin varje dag. Det överdrivna drickande skadade hennes lever allvarligt.

När du drabbas av skrumplever har levervävnaden har dött och blivit ersatt av bindväv. Som ett resultat av detta kan det också bildas stora mängder vätska i mage, ben och fötter – det var precis det som hände med Jo. 

Var tredje vecka var hon tvungen att besöka sjukhuset för att dränera kroppen på vätska. Det var en smärtsam procedur, där nålar och plastslangar sattes in i hennes kropp. 

Tack och lov lyckades Jo att bli nykter – men hennes leverskador var permanenta. Tiden efter sjukhusbesöken var också så påfrestande att hon varken orkade gå ut eller ta på sig sina egna kläder, därför flyttade Jo tillbaka till sin mamma som tog hand om henne.

Jo’s berättelse är verkligen en kraftfull och skrämmande påminnelse om vad som kan hända när du missbrukar alkohol och hur mycket skada kroppen kan ta. 

Titta gärna på videon nedan, men tänk på att några av bilderna kan vara otäcka:

Nästan en halv miljon människor i Sverige beräknas har alkoholproblem, även om alla inte har lika tydliga symptom som i Jo’s fall. 

Tyvärr är det smärtsamt att läsa om Jo’s öde, men jag hoppas att vi kan hjälpas åt att dela hennes historia vidare, så att fler får upp ögonen för riskerna med alkohol.