355 000 svenska pensionärer tvingas leva i fattigdom – nu måste politikerna agera

Rapporterna om att våra äldre i Sverige far illa blir allt fler, och allt allvarligare. I november förra året berättade geriatrikprofessorn Yngve Gustafsson att omkring 75 000 äldre i Sverige är allvarligt undernärda och 15 000 av dem riskerar att dö inom en nära framtid.

Nu kommer nästa dystra rapport: Cirka 355 000 svenska pensionärer lever under EU:s gräns för fattigdom, och 75 procent av dessa är kvinnor.

EU:s gräns för att leva i fattigdom är en inkomst på 12 100 kronor i månaden. Risken för att som pensionär i Sverige tvingas leva under denna gräns blir allt större. I dag beräknas ungefär 355 000 äldre i Sverige leva under fattigdomsgränsen – och siffran kan i framtiden stiga markant. Nu kräver SPF Seniorerna och flera andra organisationer att politikerna måste agera. Det skriver Expressen.

– Situationen är förfärlig. Den är helt ovärdig det svenska samhället och de äldre som har varit med och byggt upp välfärden, säger Christina Rogestam, avgående ordförande SPF seniorerna, till Expressen.

Mängder av pensionärer i Sverige berättar om stora pengaproblem som ofta innebär isolering. Att hitta på saker som kostar är uteslutet – och det kan till och med vara ekonomiskt ohållbart att handla presenter till barnbarnen. SPF seniorerna kräver nu att politkerna agerar. Situationen är ohållbar – och alarmerande.

–  Vi har tjatat på pensionsgruppen. Det räcker inte med att de jobbar mot jämställda pensioner som ger effekt om 20 år, de som lever med de här ekonomiska besvären behöver förändring nu. Det är bråttom, säger Christina Rogestam till Expressen.

Den bästa lösningen i nuläget är att så snabbt som bara är möjligt att höja bostadstillägget och minska skatten, enligt SPF seniorerna.

– Det är det enklaste. Man måste också göra något åt garantipensionen men den får inte bli högre än inkomstpensionen så att en Kronblom som har legat på soffan hela livet får mer än någon som har jobbat, säger Rogestam till Expressen.

Nu sluter vi upp bakom våra svenska pensionärer och visar att våra äldre inte får behandlas på det här sättet. Gilla och dela om du också tycker det är dags för politikerna att agera!