4-åring dör i influensa – efter att mamman följt ett råd från en Facebook-grupp

En fyraårig pojke i USA har avlidit av influensa, vilket skakat hela samhället där pojken bodde. Några dagar efter hans bortgång började det dock uppdagas att hans mamma följt råd hon fått i en Facebookgrupp istället för att lyssna på läkarens rekommendationer. Nu ifrågasätts det om pojken hade kunnat vara vid liv om det inte vore för mammans beslut.

Fyraårige Najee Jacksons bröder från amerikanska Colorado, drabbades som många andra den här tiden på året av influensa.

Enligt sidan Café Mom så ska bröderna ha skjutsats till sjukhuset med hög feber, för att låta läkaren undersöka om det var just influensan som drabbat dem. Då mamman inte märkte samma symtom på sin minsting så hade hon inga tankar på att låta honom testas också, något hon själv skrivit om på Facebook.

Efter att läkaren konstaterat att bröderna som undersökts hade influensa så åkte mamman hem och badade sina söner, och nattade dem.

Foto: Youtube Screenshot/Fox21 Denver

4-åringen låg likblek på golvet

Fem minuter efter att de äldre brödernas badat kom en av dem in till mamman och sa att minstingen Najee ”hade somnat”.

Mamman gick och tittade till fyraåringen, som låg och sov mitt på golvet, likblek i ansiktet.

”Jag var i chock då Najee verkat normal och inte alls i det skick som hans bröder var”, berättar mamman i sitt eget Facebookinlägg.

Mamman åkte till akuten omedelbart, där sonen testades positivt för en allvarligare variant av influensa.

Men det var inte allt. Najee hade även drabbats av syrebrist till hjärnan, vilket läkarna trodde berodde på antingen hans höga feber, eller att han tidigare haft andningsuppehåll.

Najee var vid det läget så svag att han fick ta hjälp av en respirator.

Följde råd på Facebook istället för läkarens rekommendation

Timmarna som följde var mamman livrädd och förtvivlad. Hon vände sig till Facebook för att ventilera sin oro och sorg, och bad folk att be för hennes son.

Foto: Youtube Screenshot/Fox21 Denver

Många engagerade sig plötsligt i den lilla pojkens öde, som blev en offentlig sak att följa.

”Jag är i desperat behov…”

Tyvärr var det för sent. Bara några dagar sedan fick läkarna lov att ge upp hoppet på den lilla fyraåringen. Det var då som intressanta saker började att cirkulera i sociala medier. Dagarna innan fyraåringen togs till sjukhus, så hade mamman vänt sig till Facebook för råd.

”Jag är i desperat behov av hjälp med vad jag ska göra med mina stackars barn!”, inleddes ett Facebookinlägg publicerat den 31 januari.

”Min 5-åring och min 10-månaders gamla var båda för tidigt födda. De har testats positivt för influensa och jag är livrädd. Min 4-åring fick ett febertillstånd vid 38,89 grader. Doktorn rekommenderade influensamedicin…men jag tänkte inte mer på det då, jag är rädd och spårar ur”.

Rekommenderade C-vitamin

I en kommentar längre ner i inlägget kan man se att mamman klargjort att läkaren skrivit ut medicin åt hela familjen, för att förhindra att smittan sprider sig. Detta råd hade dock mamman förbisett, då hon inte såg tillräckligt allvarligt på det då.

Istället hade hon tackat för råd som folk på Facebook gett henne, exempelvis att ge barnen D- och C-vitaminer, Zink, och grönsaker.

”Okej, perfekt. Jag ska prova det”, skrev mamman, som fortsatte att be om tips i Facebookgruppen.

Experterna avråder från tips i Facebookgrupper

Inläggen visar på hur det strömmade in tips på husmorskurer, de mesta om C-vitaminer.

Efter pojkens död har medicinska experter gått ut med en uppmaning om att inte ta medicinska Facebookgrupper, utan lyssna på läkare. Och framförallt – vaccinera barnen.

Dela gärna för att avråda andra att ta medicinska råd av folk på Facebook, även om de tror sig ha kunskap om ämnet.