4 läkare säger åt henne att ignorera smärtan, men den 5:e bekräftar hennes värsta farhågor

Vi lever i en digital tid där nästan allt är en enkel Google-sökning bort. När vi märker något fel med vår hälsa, vänder sig många till nätet för att få svar.

Själv brukar jag försöka undvika att söka runt alltför mycket på internet när jag är sjuk – det är lätt att bli deprimerad, orolig och rädd, oftast helt i onödan.

Om problemen inte avtar söker du upp en läkare eller går till vårdcentralen. Och väl där förväntar man sig att få den expertis som inte alltid finns på nätet.

Men när 23-åriga Rachel Sawka gick till läkaren blev det tvärtom – något som höll på att kosta henne livet.

Facebook/RachelSawka

Det var i januari 2016 som 23-åriga Rachael Sawka, från Winnipeg i Kanada, gick till sin läkare på Seven Oaks Hospital.

Hon hade en liten obekväm bula som hon märkte av på nacken. Hennes läkare tog en närmare titt och konstaterade att det var en ofarlig cysta, som hon inte behövde oroa sig för. Det bokades in en planerad borttagning av knölen, med plastikkirurg, några månader senare.

Men tre månader före det planerade ingreppet växte bulan oroväckande snabbt och blödde regelbundet. Detta tvingade Rachel att söka läkarhjälp igen, enligt CTV News.

Skakande nyheter

Hon träffade flera doktorer på akutmottagningen och förklarade att hon hade ont och blödde. Men någon professionell hjälp fick hon aldrig, det var ingen av läkarna som insåg allvaret.

I april hade knölen i nacken växt till en tennisbolls storlek. Det var inte längre möjligt att ta bort den med ett enkelt ingrepp, Rachel påbörjade plastikkirurg men läkarna tvingades avbryta mitt i operationen eftersom cystan var för stor.

En vecka senare gick Rachel till en femte läkare. Först då fick hon en skakande nyheten.

”Du har hudcancer”, meddelande läkaren snabbt innan han snabbt avslutade samtalet.

Rachel blev livrädd och kände sig väldig ensam – vilket jag verkligen förstår!

Men hör och häpna: Det visade sig att även den femte läkaren hade fel.

I själva verket hade Rachel en sällsynt och aggressiv form av skelettcancer, kallat Ewings sarkom. Rachel hade en elakartad tumör och behövde operera bort den omedelbart.

Hon fördes till cancersjukhuset Manitoba för vård.

Det visade sig snart att det framför allt en läkare hade brustit i sina rutiner, när Rachel sökte hjälp på Misericordia Health Center i februari.

Det skulle då ha tagits ett vävnadsprov på Rachels cysta men det skedde aldrig. Hade det gjorts, skulle cancern har upptäckts och diagnosticerats flera månader – då skulle Rachel sluppit mycket onödig smärta, sömnbrist och omfattande kirurgi.

Innan operationen kunde genomföras genomgick Rachel strålbehandling, vilket behövdes för att krympa tumören så att läkarna kunde ta bort den. De smärtsamma behandlingarna brände sönder hennes hud och tumören blödde så mycket hon behövde fem transfusioner.

Under en 11-timmar lång operation avlägsnades tumören tillsammans med några drabbade benbitar från skallen. Hud och muskler transplanterades från hennes rygg och axlar, för att ersätta hud på huvudet.

Ärret blev stort och Rachel kommer aldrig att kunna få tillbaka hår på baksidan av huvudet.

Efter operationen fortsatte Rachel att gå på cellgifter och idag mår hon förhållandevis bra.

Facebook/RachelSawka

Läkarna tror att de fick bort all den drabbade vävnaden, men risken för att cancern kommer tillbaka ligger på 50 procent.

Rachel var med all rätt frustrerad över den ouppmärksamhet som sjukvården visade henne, det ska ju inte gå att missa något så allvarligt som cancer!

Men istället för att vara bitter och hatisk, använder Rachel nu sin erfarenhet för att uppmuntra andra att alltid ta sin hälsa på allvar och lita på sin kropp.

Om hon inte hade varit ifrågasättande och envis, hade cancern förmodligen aldrig upptäckts i tid.

Rachel historia har fått stor uppmärksamhet i Kanada, som har ett sjukvårdssystem liknande det i Sverige.

En utredning öppnades mot det regional Winnipeg Regional Health Authority, för att undersöka vad som borde gjorts annorlunda. Rachel har i alla fall fått en officiell ursäkt av läkarförbundet, vilket är det minsta man kan förvänta sig.

Vi litar alltid på läkarnas förmåga att bedöma och diagnostisera problem, men Rachels historia visar att ingen är ofelbar. 

Så lita på din egen kropp, speciellt när du känner att saker och ting inte känns rätt! Att Rachel vågar berätta och lyfta detta är starkt av henne, hon skulle lika gärna låta hatet och ilskan ta överhanden. 

Istället väljer hon att prata om detta och uppmuntra andra att stå på sig när det kommer till sin egen kropp – det är en uppmaning jag gärna delar vidare till alla mina nära och kära!