5-åriga flickan kan inte gå eller prata. Men när hennes idol öppnar dörren? Jag är rörd till tårar.

Idrottsstjärnor kan verkligen fungera som fina föredömen, det är inte minst Zlatan Ibrahimovic ett lysande exempel på. Men det finns fler hjältar där ute som förgyller många barn och ungdomars vardag. 5-åriga Cammy Babiarz har inte haft det lätt i livet. Flickan föddes med Retts syndrom, en ärftliga sjukdomen som nästan bara drabbar tjejer. Om syndromet utvecklas fullt ut hindrar det hjärnans utveckling och leder bland annat till till svåra funktionsstörningar och motoriska svårigheter. I Sverige föds runt 6 flickor om året som utvecklar syndromet Retts. I Cammys fall kunde hon varken gå, prata eller kommunicera som de flesta andra barn. Hon pratar genom sina ögon, med blickar. Och med skratt. Den 5-åriga flickan älskar ishockey och framför allt är det NHL-laget Chicago Blackhawks som gäller. Cammy idol i laget är backen Duncan Keith. Chicago Blackhwaks har, liksom en mängd andra hockeyklubbar, kampanjer för att ge något tillbaka till alla supportrar. I Chicagos fall fick fansen möjlighet att träffa sina idoler genom kampanjen #Whatsyourgoal. Cammys mamma, Jackie, skickade in en bild på sin dotter med en fråga: Skulle Cammy kunna få träffa idolen Duncan Keith och göra ett mål? Klubben nappade på bilden av den leende Cammy och bjöd in familjen till klubbens träningsanläggning och klubbhus, United Center. Väl där hade föreningen och Cammys familj planerat en speciell överraskning. Cammy slog sig ned i spelarnas omklädningsrum och snart öppnades dörren…  

I dörröppningen stod just backstjärnan Duncan Keith. Cammy trodde knappt sina ögon.

Skarmavbild 2016-02-07 kl. 14.46.56

”Hon är fem. Hon älskar Blackhawks, men vi var lite oroliga att hon kanske inte skulle känna igen (honom, Keith) utanför isen”, berättar pappa Bill.

Eftersom Cammy inte kan prata har hon hjälp av ett verktyg, Tobii, som gör att hon kan kommunicera. Självklart tog hon chansen att prata lite med sin idol. Hon frågade Duncan om hur många tänder han tappat under karriären. Cammy hade tappat 5, men där var NHL-stjärnan snäppet värre. Keith har nämligen slagit ut 10 stycken tänder i sin karriär.

Skarmavbild 2016-02-07 kl. 14.47.30

Det var dock inte slut där. Duncan Keith tog även på sig med Cammy ut på isen. Med hjälp av en sele kunde hon ta sina livs första skridskotag, tillsammans med sin store hjälte. Tillsammans såg de till så att Cammy också fick göra sitt allra första hockeymål.

Skarmavbild 2016-02-07 kl. 14.47.55

Cammy kan inte prata, men ibland säger en blick och ett ansiktsuttryck mer än tusen ord. Titta gärna in videon från hennes dag nedan, det kommer göra din dag.

Dela gärna med dig av detta med dina vänner om du blev rörd av att se hur en så liten gest kan göra så mycket. Bra jobbat allihopa!