5 dolda beteenden hos en person som utnyttjar dig – så identifierar du dem

Det där med att veta vilka som är ens riktiga vänner är inte alltid så lätt. Du har säkert, precis som jag, blivit besviken på någon du tyckt om. Det kan vara en vän eller någon du haft en nära relation med, och det har säkerligen gett dig självkänsla en törn. 

Men hur ska vi veta om en person i vår närhet inte vill oss väl? Svaret är att det faktiskt finns fem beteenden som skiljer manipulativa personer från andra. 

”Bara för att en person inte rör dig betyder inte det att de inte misshandlar dig. Att misshandla handlar om att ta kontroll, brist på respekt och sårande ord. Acceptera inte känslomässig misshandel genom att tro att det är okej så länge det inte är fysiskt”, säger Tony A. Gaskins Jr, som författat flera böcker inom psykologi. 

Det är allt för vanligt att personer misshandlas psykiskt av sin partner, men det kan också ske mellan vänner, kollegor eller släktingar. En person som utför psykisk misshandel på dig kan göra det för att denne är avundsjuk, för att den bara är ute efter att utnyttja dig, eller för att den vill bryta ner ditt självförtroende för att du ska känna att du behöver den andra. Oavsett vilket så tär det på din självkänsla när någon med små dolda medel misshandlar dig psykiskt, därför ska du kapa banden med dessa personer eller konfrontera dem. 

Dessa fem beteenden identifierar personer som misshandlar dig psykiskt. 

1. De nedvärderar inte alla

Den som nedvärderar dig beter sig inte likadant mot alla, de väljer sina offer. De beter sig heller inte likadant vid alla tillfällen. Personen kan bete sig på ett sätt när ni är flera, och på ett helt annat när ni är själva. Tänk efter, hur får personen dig att framstå i olika sällskap. 

2. De är snälla ibland

Kanske har du suttit med en vän eller familjemedlem som försvarat sin parter efter att denne varit elak, eller så har du själv varit i den situationen. En person som är en psykisk misshandlare är inte nedvärderande jämt, det är det som är tricket. De stunder personen inte är elak är denne ofta någon du vill vara nära, och du vill väldigt gärna att personen ska tycka om dig. 

3. De har kontrollbehov

Man kan vara kontrollerande utan att vara en elak person, absolut, men om du märker att din partner vill veta precis allt du gör, lägger sig i saker, och frågar om alla du ska umgås med så ringer varningsklockorna. 

4. De rusar in i relationer

Många som lever i en relation med en person som utövar psykisk misshandel kände inte sin partner så väl när de blev tillsammans. Detta är för att såna här personer ofta har bråttom in i relationer så att de kan utöva sitt kontrollbehov. 

5. De islolerar dig från andra

Om du märker att din partner eller vän försöker stoppa dig från att umgås med vissa personer så är det ett tydligt tecken på att den vill ha kontroll över dig. Pratar den illa om personer du tycker om så betyder det att denne vill isolera dig från dem, var uppmärksam. 

Källa: Psychology TodayPower of positivity, Women Are SafeSafe Place Olympia, Web MD

Låt inte dina nära och kära brytas ner psykiskt av någon som inte vill dem väl, det finns allt för många som tar chansen att utnyttja dem. Dela gärna för att uppmärksamma andra och undvika personer som sårar.