5 sorters bilder du aldrig ska lägga ut på sociala medier – för det kan stå dig dyrt

När man har en fin bild vill man gärna visa den för andra, och med sociala medier är det snabbt och enkelt ordnat. Ännu roligare blir det såklart när man får gillamarkeringar och kommentarer. De flesta håller dock de mest privata bilderna för sig själva, men om du trodde att det var riskfritt att lägga ut oskyldiga bilder – tänk om! Dessa fem sorters bilder ska du aldrig lägga ut, för det kan stå sig dyrt.

 

1. Badrumsbilder

Bilder på bebisar eller barn när de badar eller sitter på toa är ju otroligt gulligt, och därför vanligt att folk lägger upp Facebook. Men innan du delar sådana, tänk på att det finns snuskhumrar som kan ladda ner bilderna i fel syfte. En annan anledning att inte lägga ut såna bilder är att barnen så småningom kommer att nå den åldern då allt känns pinsamt. Barn kan reda varann av enkla anledningar, som till exempel en gammal nakenbild.

Foto: flickr

2. Foton med geotaggar

Om du lägger ut en bild på Facebook eller Instagram och har platstjänster på så kommer det att visas var bilden är tagen. Lägger du till exempel ut en bild där en dyr bil eller ägodel syns tillsammans med adressen till ditt hus så har du just hjälpt inbrottstjuvarna där ute. Lägger du ut bilder på barn eller barnbarn där dagis eller skolans adress syns så kan en potentiell kidnappare eller annan skum typ ta vara på den informationen.

3. Pinsamma bilder

Tänk dig för innan du lägger ut bilder eller filmer som barn kan uppfatta som pinsamma. Ett barn vill aldrig erkänna att denne gråter, blir skrämd eller skäms, vilket vuxna är experter på att föreviga som ett rolig minne. Ni kan skratta åt det tillsammans när barnen bli vuxna, men så länge de är små så har andra barn något att mobba dem för.

 

4. Bilder som ditt barn ber dig att inte lägga upp

Lyssna på barnen. Om de inte vill att du lägger upp en särskild bild på dem så låt bli, även om du tycker att det är gullig eller rolig. Barnen mår sämre av det än du tror.

 

5. Bilder på diplom eller betyg

Om du eller någon närstående får ett diplom så är det klart att du blir stolt. Det är vanligt att folk publicerar bilder över intyg och andra meriter, men tänk på att dessa kan stjälas för att missbruka dina personuppgifter.

 

 

Detta är något som många garanterat inte tänker på, men det kan bli riktigt jobbigt om bilder eller information kommer i fel persons händer. Dela gärna för att uppmärksamma andra, de kommer att tacka dig.