5 viktiga anledningar till att dagens barnuppfostran är i kris

Den brittiska barnflickan Emma Jenner, känd från reality-serien ”Take Home Nanny”, är van vid att hantera både barn och föräldrar.

Nu delar hon med sig av sina 5 viktigaste punkter till varför dagens föräldrar ofta misslyckas med att uppfostra sina barn.

Enligt Jenner, som också är en barnförfattare, går dagens barnuppfostran upp i fel riktning och för Huffington Post beskriver hon situationen idag som en allvarlig kris.

1. Föräldrarna låter barnen kontrollera dem

Du sitter vid frukostbordet och ger din dotter den röda koppen, men hon säger att den hellre vill ha den blåa. Föräldrarna ger då efter för barnet och hämtar den blåa koppen – eftersom de är rädda för att ungen ska bli arg, rasande och gråta. Fel!

Enligt Emma Jenner är detta ett katastrofalt sätt att hantera situationen på. Varför är du så rädd för vad som händer om du inte byter kopp? Det är DU som bestämmer i huset, inte barnet.

Låt barnet få ett utbrott då, men ta bort dig själv från situationen så du slipper lyssna på det.

Tänk också på vad du lär barnet – om du står på dig blir en sådan här enkel grej en lektion i att barnet inte alltid kan få som den vill. Om barnet börjar inser att man kan få sin vilja genom ett raseriutbrott, då har du plötsligt skapat ett ännu större problem för dig själv.

2. Ställ krav på dina barn

När ett barn går lös och ställer till en scen – oavsett om det är hemma, i gallerian eller på en restaurang – rycker många föräldrar på axlarna och säger ”Men det är bara så barn är”.

Men är det verkligen så? Enligt Emma Jenner kan barn göra mer saker än vad deras föräldrar tror och vanligtvis förväntar sig från dem.

Grundläggande saker som respekt, generositet, hushållsarbete och självkontroll. Tror du att ditt barn inte kan duka själv? Nonsens. Kan ett barn inte sitta still under en middag på en restaurang? Sluta!

Ditt barn kan göra det. Föräldrar bör höja förväntningarna på barn och lära dem hur man beter sig på rätt sätt.

Det enda skälet till att barn inte uppför sig ordentligt är att föräldrarna inte har visat dem hur de ska uppföra sig. Höj ribban!

Pixabay

3. Ingen vågar säga ifrån längre

Förr i tiden fanns det flera personer i ditt barns närhet som kunde säga ifrån när barn betedde sig illa; det kunde vara busschauffören, läraren, kompisens mamma eller någon annan vuxen person.

Jenner kallar detta för ”samhällsbyn”, en tid där alla hjälptes åt att ta ansvar med målet att alla barn skulle vara väluppfostrade och sköta sig.

Idag är det nästan omöjligt för en lärare eller busschaufför att skälla eller ryta till mot ett annat barn. Anledningen? Majoriteten av föräldrar blir lätt arga på personen som sagt i från, även on det skulle vara barnets lärare.

Föräldrar som agerar så här säger i princip till barnet att om det missköter sig kan varken du, läraren eller någon annan göra något för att stoppa barnet.

Emma Jenners råd är att ge beröm till andra föräldrar när de sätter tydliga gränser eller säger ifrån. Lyssna på feedback från en lärare, innan du stormar ut ur rummet.

Många föräldrar har blivit alltför känsliga, skriver Jenner.

4. Vi letar efter genvägar till barnuppfostran

Dagens barn har tillgång till all möjlig elektronik, som ibland gör barnuppfostran enklare. Föräldrar tycker det är skönt att ge barnen något att göra medan de väntar.

Det är dock för lätt att bli helt beroende av att barnen har något att underhålla sig med hela tiden, säger Jenner.

En padda, iphone eller tv-spelare gör det givetvis lättare för både barnen och föräldrarna i vissa situationer. Men problemet är bara att ditt barn inte lär sig att ta tålamod eller att bli uttråkad. Ditt barn behöver lära sig hur man underhåller sig själv. Ibland blir man uttråkad, det måste man lära sig att leva med – tyvärr. Och det är bättre att de lär det som barn, snarare än att upptäcka det som vuxen.

Ditt barn måste inte ha läsplattan bara för att ni måste vänta i 20 minuter på en restaurang. Kanske kan barnet lära sig att inte all mat inte blir färdig genom att slänga den i mikrovågsugnen i tre minuter?

Bebisar måste lära sig att de inte kommer plockas upp och placeras i en hoppstol varje gång de blir lite smågriniga. Småbarn måste kunna lära sig att de inte automatiskt tas upp av föräldrarna om de sträcker upp sina armar.

Det finns en stor tillfredsställelse i att klara något själv för ett barn, och att även om genvägar till underhållning kan vara en bra, så måste man ibland lära sig att göra saker sakta också.

Max Pixel

5. Föräldrar sätter barnens behov framför sina egna

Tro det eller ej – allt handlar inte om barnens behov och känslor.  Jenner använder exempel med pappor som släpper allt de har i sina händer för att hjälpa barnet med det minsta behovet, eller mammor som stiger upp flera gånger under en natt för att ta hand om barnet.

Mammor och pappor har idag glömt sina egna behov,  eftersom de enbart fokuserar på vad barnet tycker och känner.

Är det så fel då?

Jenner säger att det inte är något problem i sig att ge efter för barnens önskemål, men ibland kan det vara bra om ditt barn får vänta lite innan den kan få sin önskan uppfylld.

Det är  inget fel att säga till ditt törstiga barn att den måste vänta lite tills du kommer till en plats där du kan välja köpa något att dricka. Och det är inget fel med det faktum att det är okej att säga ”Nej” ibland, eller be barnet att underhålla sig själv, medan mamma eller pappa tar lite tid åt sig själva.

Pixabay

Om vi inte gör något åt punkter ovan kommer det att sluta med att vi uppfostrar bortskämda barn, enligt Emma Jenner.

Vi kommer ha en hel generation med barn som har lärt sig att vara själviska, otåliga och oförskämda. Barn som är vana vid att få allt som de vill ha det – annars blir det kaos.

Och det tragiska är att det inte är deras fel – det är vårt. Men om vi tar ansvar tillsammans, delar erfarenheter, förväntar oss lite mer och gör dem redo för världen, då ser framtiden lite ljusare ut.

Nu hjälps vi åt att dela dessa viktiga råd vidare, för håll med om att Emma har en hel del poänger?