6-årige Colin försvann från fritids – hittades på landsväg kilometer därifrån: ”Ingen berättade för mig”

Maria Winterkvist var på väg för att hämta sin son Colin, 6, på fritids när hon hittade honom gående på en trafikerad 70-väg kilometer från skolan. Något  Trelleborgs Allehanda var först att berätta.  

Det var under förra veckan som Maria Winterkvist var på väg i för att hämta sönerna Sam, 5, och Colin, 6, i godan ro som hon gjorde den hemska upptcäkten.

Där mitt på 70-vägen, några kilometer från skolan, såg hon en liten krabat hon kände igen – det var Colin.

– Jag var i chock och jag blev arg över att ingen från skolan hade ringt och berättat det för mig. Samtidigt försökte jag bara att få in honom i bilen och förklara för honom att det inte var honom jag var arg på utan på fritids, säger hon till Newsner.

”Hur är det möjligt?”

Hon var rosenrasande när hon anlände till skolan och ifrågasatte varför hon inte fått veta att Colin varit försvunnen.

– Då sa pedagogerna att det bara har gått tjugo minuter, att de letat efter honom och att de precis skulle ringa mig, säger Maria och fortsätter:

– Men det tar mer än tjugo minuter för en 6-åring att gå den sträckan som Colin gått.

Foto: privat, Hasse Holmberg/TT

I efterhand har Maria fått veta att Colin i själva verket var borta i minst 45 minuter. Och att hennes andra son Sam, 5, också varit borta.

Information som inte heller nått Maria.

– Hur är det möjligt att man inte berättar det för mig?, säger Maria till Newsner och tillägger:

– Personalen menar att det inte var läge att berätta för mig om Sam eftersom jag redan var upprörd över att Colin försvunnit. Men hur kan man tänka så? Det måste ju finnas en handlingsplan för hur man agerar vid sådana här händelser. Först leta, sedan ringa föräldrar och polisen.

Oroar sig inför framtiden

Maria har varit i kontakt med flera inom skolans ledning sedan dess men mest känt att hon blivit bollad runt utan några konkreta svar.

Men efter många om och men har fritidsavdelningen tagit in en extra i personalen under de kommande två veckorna. Det för att man ska kunna punktmarkera Marias son och säkerställa att det alltid finns två pedagoger på plats.

Men Maria oroar sig redan till hösten. Speciellt eftersom det inte finns någon handlingsplan över hur skolan ska hantera en sådan här händelse.

– Det är obehagligt att inte veta eller känna sig trygg med att lämna sina barn på skolan. Jag har tryckt på att de måste ha en handlingsplan för hur liknande händelser hanteras i framtiden men ledningen säger att allt sådant anpassas efter barn och situation.

Tacksam att hon hittade honom

Maria är däremot tacksam över att hon hittade Colin där på vägen. Hade hon jobbat på sin arbetsplats, som hon gör i vanliga fall, hade hon kommit från ett annat håll och då hade hon aldrig sett honom.

– Det var verkligen tur i oturen att jag kom den vägen. Men jag var inte alls beredd på att möta min lilla 6-åring där på vägen.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required