6-åring nära att klyvas på mitten av bilbälte – nu vill mamman varna för okända faran

Den lilla 6-åriga flickan Samantha Martin var nära att klyvas på mitten i en bilolycka. Skadorna var så omfattande att hon tvingades tillbringa tre veckor på sjukhuset. Allt hade kunnat undvikas om inte föräldrarna gjort en missbedömning samma dag. Nu varnar mamman alla.

Det var en tidig höstdag i Ashland Road, Hanover County när sexåriga Samantha Martin och hennes pappa satt i bilen påväg hem. Helt plötsligt smäller det – de har kört av vägen och krockat med ett träd. Smällen var hård, och Samantha fick livshotande skador, skador som hade kunnat undvikas om inte föräldrarna gjort en missbedömning samma dag. 

Då Samanthas mamma Shelly märkte att Samantha satt väldigt trångt i bilbarnstolen trodde hon att Samantha blivit för stor för den. Hon lät därför sexåringen sitta utan barnstol, säkrad med vanligt bälte, helt ovetandes om att beslutet skulle få hennes dotter att hamna på sjukhus. 

Vid den hårda smällen skär det vanliga bilbältet in i Samanthas buk, och nästan delar henne på mitten. Anledningen var att Samantha var för kort för det vanliga sätet, så att bältet som egentligen skulle ligga över höfterna går över magens mjuka delar. 

Screenshot / NBC12

Samantha tvingades tillbringa tre veckor på lasarettet innan hon fick åka hem igen, en vistelse som aldrig hade behövt äga rum. Samanthas mamma Shelly är full av ånger, och delar med sig av berättelsen för att undvika att fler får uppleva samma sak. 
– Det hade helt klart kunnat undvikas. Många tror att barnen vuxit ur sin bilbarnstol när de knappt får plats längre, men så är inte fallet, säger Shelly Martin till NBC12.

Corri Miller-Hobbs, som är expert på området bilbarnstolar säger även hon att det är väldigt vanligt att föräldrar missbedömer barnens storlek. Hon säger att alldeles för många föräldrar tar bort bilbarnstolen för tidigt, vilket är förenat med livsfara. Till NBC12 delar hon med sig av följande tips: 
• Låt spännet vara i höjd med armhålorna, inte lägre då barnet kan flyga ur då. 
• Läs alltid bruksanvisningen för stolen. 
• Låt barnet sitta i bilbarnstol så länge som möjligt. 

Vilken tur att det gick bra för familjen. Nu ser vi till att sprida den här varningen så att inte fler barn behöver drabbas.