6-åring vaknar med smärtor i huvudet – hamnar i koma på sjukhuset efter den ovanliga upptäckten

6-årige pojkens liv förändrades över en natt när något extremt ovanligt inträffade – hans hjärna började nämligen att svälla, enligt The Sun.

Det visade sig att han lider av en ovanlig sjukdom och familjen vädjar nu efter hjälp.

Det var en natt som 6-årige Ellis Artist, West Yorkshire, England vaknade med smärtor och skrek efter sina föräldrar Paul Artist, 37, och Sarah Girdwood, 34. Han hade väldigt ont i nacken och huvudet och senare började han må illa och spy.

Posted by Sarah Girdwood on Thursday, 5 July 2018

Antibiotikan fungerade inte

Familjen rusade till sjukhuset och det första läkarna trodde var att det kunde handla om en hjärnhinneinflammation. Men antibiotika verkade inte på Ellis och han mumlade och hade svårt att väckas från djup sömn.

Läkarna bestämde sig för att göra en magnetröntgen och vad de upptäcker är hemska nyheter: Ellis är drabbad av ADEM, enligt The Sun. Det är ett tillstånd som kännetecknas av inflammation och skada på myelinskidor i hjärnan och ryggmärgen.

Hjärnan svullnade upp

ADEM attackerar även immunförsvaret och kan växa från en liten inflammation i kroppen. Man vet inte vart det kommer i från eftersom orsaken kan vara många.

Det sällsynta tillståndet som gjorde att hans hjärna svällde upp gjorde att han fick kramper i kroppen. Sjukdomen kan drabba olika människor i olika situationer och därför var det svårt för läkarna att fastställa en prognos på Ellis. Men att hjärnan svullnade upp, var högst ovanligt bland de chockade läkarna på sjukhuset.

Försattes i koma

En vecka senare tvingades läkarna försätta Ellis i en medicinsk koma med andningshjälp. Detta eftersom svullnaden började sprida sig mot hans ryggrad. Till slut kunde Ellis andas av sig själv, men han var fortfarande i koma och fick vård 24 timmar om dygnet med sina tre bröder och resten av familjen vid sin sida. Läkarna var redo att göra allt för Ellis som de trodde skulle behöva stanna på sjukhuset i åtminstone flera månader.

Posted by Sarah Girdwood on Sunday, 30 December 2018

Nu stöttar alla med en insamling

För att ha råd med vårdkostnaderna har familj, vänner och Ellis skola ”Clayton St John CE” arbetat hårt för att samla in pengar i en insamlingsfond för familjen.

Ellis är en stark och tuff kille och hela internet hejar på honom.

Posted by Sarah Girdwood on Friday, 22 February 2019

Det är fortfarande oklart hur Ellis mår. Men vi hoppas verkligen att han får tillbaka sin vardag med familj och vänner igen.

Sprid gärna detta vidare för att stötta Ellis och hans familj!