7 saker du inte ska göra om du vill se dina barn lyckas i livet.

Författaren Tim Elmore har skrivit över 25 böcker och är expert på ledarskap.

Han har identifierat föräldrars traditionella misstag som gör barnen osäkra och hindrar dem att bli framgångsrika, både privat och professionellt.

Så i Forbes samlade han 7 typiska misstag som föräldrar ska undvika om de vill att deras barn ska bli framgångsrika. 

 

1. Du låter inte barnen ta risker.

Vi lever i en värld full av faror. Temat med ”säkerheten för allt” förstärker vår rädsla att förlora våra barn så vi gör allt för att skydda dem.

Det är ju vårt jobb, men när vi isolerar dem från risker det har det en negativ effekt. Psykologer från Europa har upptäckt att om man inte låter barnen leka utomhus och om de aldrig får ett sår på knät, då kommer de att som vuxna ha flera fobier.

Barn behöver ramla flera gånger för att förstå att det är normalt. Ungdomar behöver troligen göra slut med en pojkvän eller flickvän för att uppskatta ett tryggt förhållande. Om föräldrar tar bort risker från barnens liv kommer våra blivande ledare förmodligen att vara arroganta och ha dålig självkänsla.

2. Du räddar barnen för snabbt.

Dagens generation av unga människor har inte utvecklat några av de kunskaperna som barn hade för 30 år sedan.

När vuxna springer runt och löser deras problem och räddar dem för snabbt hindrar vi dem från att på egen hand lösa sina problem. Till slut kommer de att vänja sig vid att det alltid är någon som finns där och hjälper till. ”Om jag misslyckas kommer en vuxen och fixar allt så att det inte blir några konsekvenser”. Det är inte alls hur det funkar i vuxenvärlden, och därför hindrar det barnen från att bli kompetenta vuxna.

 

3. Du låter skuld komma i vägen för positivt ledarskap.

Dina barn behöver inte älska dig varje minut. Dina barn kommer att komma över besvikelsen, men de kommer inte att komma över att bli bortskämda. Så säg ”nej” eller ”inte nu” och låt dem kämpa för det de verkligen värdesätter och behöver. Som förälder brukar man ge barnen vad de vill ha när man belönar dem.

När ett barn gör något bra vill man ge en belöning, och om man har flera barn tycker man att det är orättvist att bara belöna den som har gjort något bra så man belönar båda. Detta är orealistiskt och barnen missar att förstå att deras framgång beror på deras handlingar. Du bör vara försiktig med att lära dem att en belöning innebär en tripp till köpcentret.

Om ert förhållande bygger på materiella belöningar kommer barnen varken att känna någon motivation eller ovillkorlig kärlek.

4. Du hurrar för snabbt.

Rörelsen för att förbättra självkänslan ha funnits sedan ”babyboomersgenerationen” (de som föddes mellan 1946 och 1964) och tog ordentlig fart under 80-talet.

Gå på en basebollmatch och du kommer att se att alla är vinnare. Mentaliteten med att ”alla få en trofé” kanske får dina barn att må bättre, men forskning visar nu att den här metoden har oförutsägbara konsekvenser. Barnen kommer troligen att uppfatta att det bara är mamma och pappa som säger att de är bra när ingen annan säger det. De börjar då tvivla på föräldrarnas objektivitet.

Barnen tycker att det känns bra för tillfället men förstår snart att det inte har något med verkligheten att göra. Så småningom lär sig barnet att fuska och ljuga för att undvika den svåra verkligheten. De har inte varit förbereda på att möta den.

5. Du blandar ihop intelligens med att vara mogen.

Intelligens används ofta som ett mått på hur mogna barn är, ett resultat av detta är att föräldrar antar att ett intelligent barn är redo för världen. Så är inte fallet.

En del professionella idrottare och Hollywoodstjärnor har exempelvis enorm talang men kan fortfarande vara med i offentliga skandaler. Det finns ingen ”magisk ålder för mognad” eller en manual på när ett barn bör få en specifik frihet till något. Men en bra tumregel är att titta på andra barn som är lika gamla som ditt. Om du märker att de gör mer saker på egen hand än ditt barn kanske du fördröjer ditt barns självständighet.

6. Du delar inte med dig av dina tidigare misstag.

Dagen kommer att komma när hälsosamma ungdomar vill ”öppna sina vingar” och de behöver göra saker på egen hand. Som vuxna måste vi låta dem göra det, men det betyder inte att vi inte kan hjälpa dem att segla på det okända vattnet. Dela med dig av relevanta misstag som du gjorde när du var i deras ålder på ett sätt som kan hjälpa dem att göra bra val (undvik överdrivna saker om teman som alkohol, tobak och droger).

Barn måste förbereda sig på att ta de jobbiga konsekvenserna och ta ansvar för sina handlingar. Som förälder kan du berätta vad du kände när du ställdes inför liknande saker. Hur du reagerade och vad du lärde dig. Eftersom vi inte är de enda som kommer att ha inflytande på våra barn måste vi hade det bästa inflytandet.

 

7. Du lever inte som du lär.

Som förälder är det vårt ansvar att ha en levnadsstil som vi vill att våra barn ska ha. Just nu är det du som är ledaren i familjen, du är exemplet som barnen ska följa. Därför bör du respektera grundläggande levnadsnormer. Var försiktig med dina handlingar, även de allra minsta, för dina barn ser allt du gör.
Om inte du följer normerna kommer dina barn inte heller tycker det är viktigt att följa dem. Visa dina barn vad det innebär att hjälpa andra. Lämna platser och människor bättre än vad de var när du besökte dem så kommer dina barn göra detsamma.

Känner du någon som borde ta del av den här listan får du gärna dela den. Du kan också bara gilla den med knappen här nedanför.