Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

70-åringen lever ensam i misär – tills grannarna kräver att få komma in

Trebarnsmamman Lucy Ashen har bott i samma lägenhet i London i 21 år. I samma hus bor även en äldre kvinna och Lucy har lagt märke till att kvinnan är mycket ensam, utan någon som kollar till henne.

Hon har försökt att få kontakt med grannen, men den gamla kvinnan har svårt att lita på andra människor och isolerar sig. Hon lider även av psykisk ohälsa.

Men alldeles nyligen lyckades hon vinna kvinnans förtroende och blev insläppt i lägenheten – där fick hon en chock av vad hon såg.

”Det jag såg när jag kom in kommer stanna hos mig för evigt”, skrev hon på sin Facebook.

Kvinnan hade inte städat på evigheter och levde i sin egen smuts. Det fanns ingen mat och hennes möbler och kläder ar trasiga. Den gamla kvinnan hade inte badat på 13 år.

Lucy tvekade inte en sekund, hon bestämde sig för att göra allt hon kunde för att hjälpa sin granne. Hon fick hjälp av sin 14-åriga dotter. På sin Facebook berättar hon själv hur det gick till. 

Så här skrier hon:

”Jag har levt i Fulham i hela mitt liv, och i området där jag bor nu i 21 år…och jag har en äldre granne. Hon bor själv i en etta och hon lider av psykisk sjukdom. Av rättsliga skäl får jag inte gå ut med hennes namn, så jag kallar henne My Lady, hon kallar mig Lucy Locket.

Fram tills för 10 dagar sedan bodde den här damen i obeskrivlig smuts och snusk. Det fanns ingen mat, smutsiga kläder, ingen som kunde hjälpa henne bada, bara ensamhet och förtvivlan.”

Facebook

”Jag har vid upprepade tillfällen de senaste fem åren försökt få tillgång till hennes lägenhet för att hjälpa henne, eftersom jag visste att hon levde under dåliga förhållanden. Jag visste bara inte hur illa det var.”

Facebook

”Det jag såg när jag kom in kommer stanna hos mig för evigt.”

Facebook

”Det var fruktansvärt! INGEN ska behöva leva så där!

Så utan att tveka böjade jag rensa hennes lägenhet! Det mesta behövde slängas.”

Facebook

Jag insåg att jag behövde hjälp, så utan att tänka så mycket på det postade jag ett inlägg på Facebook för att fråga om hjälp, tillsammmans med en inköpslista på det som jag behövde.

Facebook

”Jag kunde aldrig drömma om det som hände sen! Gensvaret var enormt! Jag hade fått runt 80% av allt jag behövde på listan efter ett dygn! Alla erbjudanden om att hjälpa till, donationer av saker och fina meddelanden med stöd har överraskat mig totalt.

Det tog mig 60 timmar att städa hennes lägenhet så den blev acceptabel för henne att leva i, och nu 11 dagar senare är jag fortfarande inte helt klar med all städning.”

Facebook

”Men tack vare alla snälla och generösa donationer har jag lyckats förvandla hennes lägenhet till ett hem.”

Facebook

”Hon har allt hon behöver. En säng att sova i (hon sov på golvet innan), hela och rena möbler, rena lakan, vackra nya kläder, tre mål mat om dagen och viktigast av allt: sällskap.”

Facebook

”Hon har verkligen blivit räddad från ett ensamt och sorgligt liv, hon har fått tillbaka sin värdighet och jag tänker se till att hon får leva resten av sitt liv bekvämt och omgiven av kärlek.”

Facebook

”I måndags gav jag My Lady sitt första bad på 13 år! Innan har hon bara tvättat sitt ansikte och borstat sina tänder i köksvasken. Hon var så ostadig på fötterna så hon inte kunde ta sig in i badet eller duschen själv.

När jag sa att jag skulle hjälpa henne ta ett bad sa hon: Jag är inte så säker på det, jag tror jag är för rädd, jag kanske ramlar. Jag svarade: Det är därför jag är här nu, för att hjälpa dig. Du behöver inte vara rädd längre.”

Facebook

”Min 14-åriga dotter Ruby har varit underbar! Hon satt och tittade på tv med henne och pratade med henne i timmar medan jag städade. Hon borstade hennes hår och hjälpte henne klä på sig, hon introducerade henne till och med för Snapchat!”

Facebook

”Ruby struntade i sin sista vecka av sommarlovet för att hålla My Lady sällskap medan jag städade. När hon såg hur illa det var ställt med My Lady så blev hon lika beslutsom som jag och ville förändra saker för henne. Hon visade så mycket styrka och medkänsla för att vara så ung.

Jag tror inte att My Lady skulle må så bra som hon gör om det inte vore för dig, Ruby. Jag vet att hon älskar dig som bara den, hon frågar om dig hela tiden och jag förklarar att du har åkt tillbaka till skolan. Och när du kommer för att hälsa på henne på kvällen lyser hennes ansikte upp, hon älskar det!

Förvandlingen de seanste två veckorna har inte bara skett i hennes hem, utan även i My Lady själv. Hon pratar mer och har börjat sjunga och dansa.

Den här historien är större än jag som gör något för henne. Det handlar om psykisk hälsa och att se efter våra äldre. Det måste finnas tusentals människor som henne som är ensamma, hungriga och inte kan se efter sig själva, utan att veta vart de ska gå för att få hjälp. Det är hjärtskärande.”

Vad underbart gjort av Lucy och hennes dotter! Vilka hjältar de är. Vi måste att ta bättre hand om våra äldre. Tyvärr finns det många som lever ensamma idag. Om du ser någon i din närhet som är ensam, passa på att fråga hur det är med dem, om du kan hjälpa dem med något eller kanske prata med dem en stund. Det kan många gånger räcka långt!

Dela gärna detta med dina vänner om du också blev berörd.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna