8-åringens bästa vän har förlorat sin pappa. Det pojken gör inför julafton då driver tårarna ur ögonen på mig.

Julen är min absoluta favorithögtid och jag älskar verkligen att spendera den med nära och kära. Under den här tiden känns det bra att vara lite extra snäll mot de man älskar och uppskattar att ha i sitt liv. När jag satt och funderade på vad jag skulle ge i julklapp till min familj i år kom jag att tänka på en historia jag läste för ett tag sedan. Den handlar om en liten pojke som kliver in på ett varuhus strax innan jul med ett speciellt önskemål. Jag har ingen aning om det här verkligen har hänt på riktigt, men berättelsen är så pass bra och fin att jag ville dela den med er. Den visar verkligen vad julen borde handla om för oss alla – att bry sig om de som inte alltid har det så lätt och att göra vad vi kan för att hjälpa dem. Den här lilla killen har verkligen förstått vad julen handlar om och jag tycker att så många som möjligt borde få läsa det här.

Jag arbetar i ett stort varuhus som säljer alla möjliga saker, en dag kommer en 8-årig liten pojke in i affären och ber om hjälp.

Pojken: Kan du visa mig var ni har era juldekorationer? Jag måste köpa speciella juldekorationer.

Jag: Självklart. Är det något särskilt du är ute efter grabben?

Pojken: Jag vill köpa en fin julgran med dekorationer till och presenter, och julbelysning! Det är till min granne.

Jag: Oj, det var ganska mycket att köpa till sin granne, vännen. Varför behöver du så mycket grejer?

Pojken: Deras pappa dog. De kommer inte att ha någon jul i år, så jag vill ge det till dem. Jag har till och med fått 1 000 kronor från min mamma för att köpa en fin jul till dem.

Jag (med tårar i ögonen): Det var otroligt generöst av dig. Då hjälps vi åt att hitta lite dekorationer och en julgran. Sedan ska jag prata med min chef och se om vi kan hitta några leksaker också. Hur många barn har din granne?

Pojken: Tre. (Namn) är min bästa vän. Jag ska ge honom min julklapp i present. Jag vad jultomten att ge honom ett tv-spel också, men tomten kanske har mycket att göra. SÅ jag ska ge honom mitt tv-spel i stället.

Jag: Jag är säker på att tomten kommer att lyssna extra noga i det här fallet.

Jag hjälper honom sedan att välja ut den finaste dekorationen vi kan hitta och en väldigt fin julgran. Jag hör med min chef vad vi kan göra mer. Tydligen hade dock pojkens mamma redan berättat för honom om grannen som förlorat sin make i en bilolycka för några veckor sedan, vilket lämnat frun ensam med att försörja familjen. Så vi ger pojken 50% i rabatt på allting. Vi skänker också några kassar med leksaker och juldekorationer. Vi kämpar med att inte börja gråta. På vägen ut tackar mamman oss.

Mamman: Han vet inte om det, men både han och hans bästa vän kommer att få ett tv-spel i julklapp. Han är bara 8 år gammal men vill ge dem allting. Han krävde till och med att vi bjuder över dem på julafton. Han är helt bestämd i att de ska få en fin jul, oavsett vad.

Inte sällan förstår barn bättre vad julen handlar om än oss vuxna, den här lilla pojken är ett utmärkt exempel på detta. Jag tycker att alla borde få läsa den här underbara berättelsen såhär inför jul, så du får gärna dela den vidare så att fler kan fyllas av lite extra julkänsla 🙂