82-åringen skrev sin egen dödsannons – hans ärliga och hjärtskärande ord rör miljontals till tårar

Det går inte att föreställa sig hur det känns att veta att man ska dö. Förmodligen tänker man först och främst på de man älskar mest, men kanske även på saker man ångrar att man gjort eller inte gjort i livet. 

Affärsmannen Ong Peck Lye ville inte dö med saker osagda. Han visste att livet närmade sig sitt slut, och för att hinna säga allt han aldrig sagt gjorde han något så ovanligt som att skriva sin egen dödsannons. Nu sprids den som en löpeld på internet efter att ha rört tusentals människor till tårar, och ja, det är bland det finaste jag läst.

Det här är dödsannonsen från affärsmannen Ong Peck Lye. En man som föddes fattig men dog rik, i allafall enligt honom.

ONG PECK LYE

Ålder: 82
Jag dog fridfullt den 8 juni 2016.

Min älskade fru: Han Boon Keng
Min förstfödda son: Ong Tiong Hui
Svärdotter: Karen Lynn Hochstadt
Sonson: Kevin Jared Shi-Rong Ong

Min andra son: Ong Tiong Yeow
Svärdotter: Nguyen Thi My Hanh
Min sondotter: Wang Yue Fei Andromeda

Min yngsta son: Ong Tiong Hou
Min svärson: Gerald Kavalieratos

Jag föddes i fattigdom och osäkerhet, så jag såg till att omge mig med vänner som är smartare än mig. Jag gifte mig med en kvinna som är bättre än mig så att jag kunde få barn som är bättre än mig. 

Jag var osjälvisk och snålade aldrig på min familj, för att visa andra vilka förmåner mitt hjärta kommer med.

Jag fick se min pappa vara en make till min mamma, så jag gjorde misstaget att försöka vara båda, för att vara så mänsklig som jag bara kunde. 

Alla mina bekantskaper och vänner trodde att jag var en perfekt man. Och mina nära och kära visste att jag hade få konflikter i mitt liv.

Min fattigdom blev min framgång. Min hunger blev min mat. Min enkelhet blev min komplexitet. Och mitt ego hamnade bakom mig. 

En fru som kontrollerade mina matvanor och min medicinering. En son som klippte mitt hår och mina naglar, stillande mina mardrömmar, och som lyfte upp mig och stoppade om mig. En fru som stod vid min sida. En son som stod upp för mig, och ställde upp för mig. 

Jag fick åtminstone se mitt arv. I goda händer, försäkrade. Jag vågade leva och nu vågar jag dö. Jag är Ong Peck Lye.” 

Jag kan inte föreställa mig vad jag skulle skriva i min egen dödsannons, men den här mannen ville få fram den tacksamhet han kände till sin familj och livet. Det var det enda som egentligen spelade någon roll. Dela gärna om du också blev berörd.