83-åring slängs ut från äldreboende – efter att frun dog

När 83-årige Jalles fru Barbara gick bort slängdes han ut från äldreboendet där paret bodde i Nynäshamn. Anledningen var att kommunen inte ansåg att 83-åringen inte är dålig nog för att ha en plats där, så istället gav de honom numret till ett vandrarhem.

– Så fick jag beskedet att jag hade tre dagar på mig att flytta, att tömma rummet, och det hade jag ingen chans att göra, berättar Jalle för TV4.

För fyra år sedan när Jalles fru Barbara fick beskedet att hon hade demens, sa paret upp sin lägenhet och flyttade till ett vårdboende en Nynäshamns kommun, för att få den assistans som behövdes.

3 dagar på sig att tömma lägenheten

Nyligen gick Barbara bort, och Jalle blev genast meddelad att han inte fick bo kvar på boendet. Jalle fick tre dagar på sig att städa ur parets lägenhet och hitta något annat.

Jalle, 83: ”Jag klarar mig inte själv”

Anledningen är att han Nynäshamns kommun bedömt att Jalle inte är i tillräckligt dåligt skick för att få en plats på hemmet. För att hjälpa Jalle gav de honom telefonnumret till ett vandrarhem, och erbjöd honom hemtjänst där.

– Jag kan inte bygga upp ett nytt boende, det kan jag inte göra. Jag klarar mig inte själv, säger Jalle när han intervjuas av TV4.

Idag, fredag, är det begravning för Barbara, och mitt i sorgeprocessen måste familjen hjälpa Jalle från att bli bostadslös.

Beslutet har överklagats till förvaltningsrätten, som bedömt att kommunen har rätt, vilket gör att beslutet kvarstår för 83-årige Jalle.

 

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.