9 bilder som bevisar att depression inte har något ansikte

Depression är en allvarlig sjukdom, som tyvärr är svår att upptäcka.

De som lider av depression kämpar mot inre demoner och det är ofta omöjligt att se på en människa om hon mår dåligt.

Det är något som vi aldrig får glömma, när vi pratar med dem vi älskar.

Varje dag väljer tyvärr tre människor i Sverige att ta sina liv. Depression är en smygande sjukdom, som är väldigt svår att upptäcka.

En människa kan bete sig glad, men kämpar egentligen mot sina inre demoner. Ansiktet har ett leende, men själen blöder för att ta sig igenom vardagen.

Jag läste om de här människornas historier, alla själv drabbade av depression eller anhöriga till personer som drabbats.

Deras viktiga berättelser är en påminnelse till oss alla att vi aldrig får sluta prata om sjukdomen. Att vi aldrig ska sluta fråga våra älskade hur de verkligen mår och ha förståelse för att en människa kan må dåligt, även om han eller hon inte visar det utåt.

Deras berättelser är en påminnelse om att vi måste våga utmana de fördomar vi alla bär på om depression.

Bara för ansiktet har ett leende, speglar det inte hur personen innerst inne mår.

Det här är viktigt:

”Du ser inte deprimerad ut” Jag kommer fortfarande ihåg orden som kom från läkarens mun, efter jag hade berättat att jag hade självmordstankar. Jag kommer ihåg hur förvirrad och dum jag kände mig. De orden kostade mig nästan livet. På båda de här bilderna plågas jag av självmordstankar. Vi måste sluta döma hur en människa borde se ut om hon mår dåligt”

Bildkälla: Instagram

Sångaren i amerikanska rockbandet Linkin Park, Chester Bennington, valde att ta sitt liv i juli i år. Hans hustru la efter det tragiska upp den här bilden på sin man. Som ni ser verkar Chester må bra och han ler stort tillsammans med familjen.

”Det här var 4 dagar innan min man tog sitt liv. Självmordstankarna fanns där, men det går inte att se” skriver hustrun Talinda Bennington.

Bildkälla: Twitter

Så här skriver mamman Rayna om dotterns självmordsförsök:

”Det här är min dotter. Bilden är tagen natten innan hon hamnade på sjukhus efter att hon skadade sig själv. Tack och lov lever hon idag och lär sig att leva med sin sjukdom. Hon var bara 8 år när bilden togs.”

Bildkälla: Facebook

”Den här bilden tog jag bara 7 timmar innan jag försökte att ta mitt liv, för den tredje gången. Jag tog bilden på morgonen, vi gick på en promenad, åt mat och skrattade och hade en bra dag. På kvällen tog jag en överdos och hamnade på sjukhus i en vecka. Vi måste lära oss att tecken på tankar om självmord, inte alltid är de vi tror.”

Bildkälla: Instagram

Agnieszka Ostrowska berättar om hennes pojkvän som valde att ta sitt liv. Ingen i familjen anade att han mådde dåligt. Något som heller inte går att se på hans ansikte i den här bilden.

”Det här är min pojkvän bara två veckor innan han hängde sig. Vi kommer aldrig att förstå varför”

Bildkälla: Facebook

Tasha Bernstein berättar om sin son Gavin, som bara blev 17 år gammal.

”Det här är min son, precis innan han gick till sin dator och tog reda på hur man ska göra för att hänga sig. Två dagar senare gjorde han också det. Gavin 2000-2017.”

Bildkälla: Facebook

Så här skriver Zoe om sin depression:

”Så här ser depression ut. Jag försökte att hänga mig själv uppe på vinden, men en planka gick sönder och min familj kunde rädda mig. Varje dag kämpar jag emot de mörka tankarna. Jag har en man jag älskar och en underbar familj, men jag kan inte förklara varför jag mår som jag gör. Jag tar en dag i taget och försöker hitta något som ger mig hopp om imorgon”

Bildkälla: Facebook

Mamman Brittany har delat med sig av ett ärligt inlägg om sin sjukdom, något som du aldrig skulle kunna gissa om du bara såg den här bilden.

”Ja, det är möjligt att vara deprimerad trots att man har ett barn. Jag får ofta höra att jag inte har någon anledningen över att må dåligt då jag har en dotter, men det får mig bara att må sämre. Depressionen hindrar mig från att vara den jag vill vara.”

Bildkälla: Facebook

Den här sista bilden tycker jag säger allt. Samma person, två helt olika ansikten – men samma sjukdom där under.

”Depression har inget speciellt utseende. Jag kan ha den bästa dagen i världen, men fortfarande må dåligt. En del dagar, när jag ser ut att må bra, så lider jag egentligen som mest. Depression har inget speciellt ”ansikte”, vi måste bryta det stigmat.”

Bildkälla: Instagram

Det här visar att man aldrig kan se på något hur de mår, glöm aldrig det!

Om du eller kompis känner dig nedstämd, så kan du allt söka vård på vilken vårdcentral som helst, samt ringa 1177 för rådgivning.

DELA gärna vidare för att sprida kunskapen om depression.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna
 
 

Läs mer om...