9 folkkära ”pensionärer” som visar att ålder bara är en siffra

De som tror att det inte händer något spännande efter 65 års ålder har fel. Idag är det pensionärernas dag, och för att hylla det har vi sammanställt en lista över nio inflytelserika personer som alla uppnått pensionsålder – men som vägrar sluta göra skillnad. 

1. Sven Wollter

För de som sett ”Hemsöborna” och ”Raskens” är Sven Wollter lite av en levande legend. Trots att han är 83 år är han fortfarande lika rapp och med i matchen som förr, och humorn har han kvar. Det är helt klart rättvist att kalla honom en av Sveriges mest trovärdiga skådespelare. 

Foto: Wikimedia Commons

 

2. Björn Skifs

Det är svårt att tro att den här mannen är 70 år. Sedan Björn Skifs slog igenom på 60-talet har inte mycket förändrats. Han har kvar samma leende, humor och glada karisma. Genom åren har han gett oss hitlåtar som ”Hooked on a feeling”, ”Michelangelo” och ”Det blir alltid värre fram mot natten”, och de höjer stämningen i alla sammanhang än idag. 

 

3. Marianne Rundström

Marianne Rundström har synts som nyhetsankare i TV under flera decennier, och hon hade inga planer på att kliva ur rutan förrän hon var 67 år. Förutom att vara folkkär i TV har Marianne höjt rösten för pensionärer då hon 2016 gav ut boken ”Passé − de ofrivilliga pensionärerna”, som belyste problemen kring jämställdhet och ålder i Sverige. 

Foto: Wikimedia Commons

 

4. Leif Mannerström

Han är inte bara stjärnkock, utan också pensionärernas rättvisekämpe. Trots att Leif Mannerström fyllt 77 år visar han inga tecken på att sluta aktivera sig. När han inte jobbar som krögare höjer han rösten för att landets pensionärer ska få en bättre tillvaro, till exempel genom att få bra mat på deras äldreboenden. Helt rätt Leif! 

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

 

5. Dagny Carlsson

Med sina 105 år är hon äldst på listan, men det märks inte på henne. Dagny Carlsson är det levande beviset på att ålder bara är en siffra. Som 105-åring ägnar hon sig åt att blogga, skriva böcker och inspirera andra med sin aptit på livet. 

Facebook/Dagny Carlsson Fanpage

6. Leif GW Persson

Det finns inte många kriminologer som gjort sig ett stort och folkkärt namn genom sitt yrke, men Leif GW Persson har lyckats bara genom att vara sig själv. Ofta är han skeptisk till polisens arbete, och svenskarna har stort förtroende för hans spekulationer. Nästa år kommer en ny kriminalserie i kanal 5, som GW är hjärnan bakom. 

Foto: Wikimedia Commons

7. Amelia Adamo 

Amelia Adamo är inte bara en vacker 70-åring, hon är också en karriärskvinna av rang. Hon började som reporter och jobbade sig snabbt upp som VD för Bonniers veckotidningar. Hon är fortfarande yrkesverksam inom media och inspirerar kvinnor i hela landet.

Foto: Wikimedia Commons

8. Magdalena Ribbing

77 år och näsan på skaft. Magdalena Ribbing är en känd författare och journalist, men även expert på folkvett. Hon föreläser för att inspirera, och i år vann hon Stora Retorikpriset. 

Foto: Wikimedia Commons

9. Owe Thörnqvist

Owe Thörnqvist är för många känd som en av de som lanserade rockmusiken i Sverige. Idag är han 88 år, och låten ”Dagny” och ”Varmkorv boogie” spelas fortfarande av flera generationer i hela landet. 

Foto: Wikimedia Commons

Dessa är bara några av många 65+are som visar att ålder bara är en siffra. Vem är din favorit? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.