91-åringen vill lösa in sina 108 000 och njuta av sista tiden – då vägrar banken ta emot dem

En 91-årig kvinna i Kristianstad insåg att hon hade kommit upp i åren och ville därför lösa in pengarna hon sparat under lång tid, men då hon inte kunde redogöra varifrån hon fått pengarna så vägrade banken att ta emot dem.

Nu står kvinnan med besparingar av 108 000 kronor, som hon inte kan använda sin sista tid i livet.

En kvinna i Kristianstad ville leva lite lyxigare på ålderns höst och bestämde att det var dags att lösa in sitt livs besparingar. Dock ville inte banken ta emot dem på grund av Riksbankens föreskifter som kräver att det redovisas var sedlarna kommer ifrån. 

Sedlarna hade gått ut, och kvinnan kunde inte bevisa varifrån de kom då hon sparat dem i byrålådan och sedan i ett bankfack. Banken nekade därför insättningen, vilket fick kvinnan att överklaga till förvaltningsrätten. 

I överklagan skriver kvinnan att hon inte är kriminell, vilket kan bevisas genom att hon inte finns i brottsregistret. Hon uppger att hon levt sparsamt och vill unna sig under sin sista tid i livet, det skriver SVT

Enligt Riksbanken kan de neka till inlösande av sedlar trots att en person inte finns i brottsregistret. Förvaltningsrätten gör samma bedömning som Riksbanken och beslutar därför att avslå kvinnans överklagan. 

Det är tragiskt att läsa om kvinnans situation, men vi hoppas att detta kan vara en lärdom för andra så att ingen behöver hamna i samma sits.