94-åriga Märta får inte ut sitt arv efter sonen – nekas av Swedbank

94-åriga Märta fick uppleva något som är alla föräldrars värsta mardröm, att ens barn ska gå bort före en själv. Märtas son avled förra året, och efter sig lämnade han ett arv till sin mamma. Märta nekas dock att ta ut en enda krona, då Swedbank inte godkänner fullmakten. 
– Det är sorgligt att det ska behöva bli så här. Vi är hårt arbetande människor som vill göra rätt för oss. Men så här får det inte gå till, säger dottern Ulla Bodin.

94-åriga Märta Bodin från Dalarna är sjuk och har svårt att hålla koll på räkningarna, därför har dottern Ulla skött hennes ekonomi sedan några år tillbaka.

Med hjälp av familjens jurist skrevs en ny fullmakt så att dottern Ulla skulle kunna sköta bouppteckningen, men när pengarna skulle överföras till mammans konto satte Swedbank stopp. 

Sonen hade lämnat efter sig ett arv på 1,6 miljoner kronor, men när dottern besökte Swedbanks kontor för att få dem överförda till mamman ville de inte acceptera fullmakten. 

På fullmakten står det att dottern Ulla Bodin är godkänd att företräda sin mamma vid bouppteckningen, vilken fick Ulla att förstå det som att hon skulle kunna göra det även vid överföringen av pengarna. Men Swedbank vill att 94-åriga Märta kommer till ett kontor i Stockholm.
– De säger att mamma måste komma dit. Men min lilla mamma kan inte ta sig till Stockholm på något sätt. Hon skulle inte orka. Hon sover för det mesta och kravlar sig fram lite med rullatorn, säger Ulla Bodin till Expressen

Enligt Jens Ericsson Rindö, jurist på advokatfirman Rätt & Råd, så har Swedbank rätt att sätta stopp, då fullmakten endast är giltig vid bouppteckningen. 
– Juristen som fått uppdrag att upprätta bouppteckningen måste vara noga att tala om att den här fullmakten enbart är till för att närvara vid bouppteckningsmötet, och ingenting annat. Det föreligger annars risk att den som skriver den här fullmakten tror att den gäller för alla möjliga åtgärder i dödsboet. Som tydligen har skett i det här fallet, säger han till Expressen.

För Expressen berättar Ulla Bodin att hon försökt berätta om situationen för sin mamma. 
– Men hon blir bara trött. Hon orkar inte ta in det. Så fort jag pratar om min bror så blir hon ledsen. Det funkar inte. Jag trodde inte att hon skulle överleva vintern, men nu har hon snart gjort det. Det är sorgligt att det ska behöva bli så här. Vi är hårt arbetande människor som vill göra rätt för oss. Men så här får det inte gå till, säger hon.

Sonen angav sin mamma Märta Bodin som arvtagerska, men hon har inte möjlighet att få sina pengar på grund av sitt skick. Både hon och dottern är besvikna över att de inte fått information, och det finns säkert många som känner igen sig. Dela gärna för att upplysa andra så att de inte hamnar i samma sits.