Äcklet ger sig på ung kvinna i parken, då tvärstannar joggaren och gör det enda rätta

Det kan vara lätt kasta sig med uttryck som att man ”så klart skulle ingripa” om något inte stod rätt till. Men hur beter vi oss om det bränner till – på riktigt?

Sanningen är, i många fall, skrämmande. För även om vi tror oss vara sprängfyllda med civilkurage och kunna utföra det ena hjältedådet efter det andra, så kan vi omöjligt veta hur kropp och knopp reagerar på en sådan typ av kritisk situation.

Absolut, kanske kommer vi stå vid vårt ord och rycka ut för en medmänniska i nöd – men det är också möjligt att vi ryggar undan och bara sköter vårt eget. Det visade sig om inte annat i det här kraftfulla, sociala experimentet…

Allt började med att Youtube-kanalen DM Pranks ville ta reda på om folk skulle ingripa om de såg någon bruka våld mot kvinnor.

För att få svar på det allvarliga ämnet bestämde de sig därför för att arrangera ett socialt experiment.

”1 av 4 kvinnor kommer bli offer för våld i relationer under sin livstid. I det här sociala experimentet tittar vi närmare på hur folk reagerar när de blir vittnen till våld mot kvinnor. Slutar de? Fortsätter de med sitt och ignorerar misshandeln?”, skriver de på Youtube.

 

 

misshandel
Bildkälla: Youtube

Så vad gruppen gjorde var att placera en dold kamera bakom några buskar vid ett välbesökt löpspår.

Sedan väntade de på att folk skulle närma sig… och så började den manliga skådespelaren att knuffa, brotta och ”slå” sin kvinnliga partner.

Givetvis var ingenting på riktigt – men det visste ju inte de som passerade förbi.

misshandel
Bildkälla: Youtube

Resultatet? Det var många gånger skrämmande att bevittna.

Många människor gjorde nämligen… precis ingenting.

Istället för att ingripa gick de helt enkelt bara förbi, låtsades som ingenting hade hänt, och lät mannen fortsätta ”misshandeln”!

misshandel
Bildkälla: Youtube

Men det fanns gudskelov också människor som gjorde precis raka motsatsen.

Öga mot öga med en omedelbar fara bröstade de upp sig… och frågade vad tusan mannen höll på med.

De var chockade över vad de såg – och satte sig själva i riskzonen för att hjälpa kvinnan. Där snackar vi civilkurage!

misshandel
Bildkälla: Youtube

Videon har i skrivande stund setts över 17 miljoner gånger – och jag tror nog att vi alla skulle må bra av att titta på den och få oss en tankeställare.

För hör detta: blott 4 av 20 människor agerade när det verkligen var på allvar.

Se klippet här:

[arve url=”https://youtu.be/zNOTWjIJ58E” /]

Vad skulle du göra i samma situation? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet. Och du – tveka inte att sprida vidare det sociala experimentet, så att dina vänner också kan få sig en tankeställare!