Äldre dam bor i bilen framför sitt hus, då inser grannarna varför hon vägrar gå innanför dörren

I Sverige är vi ganska dåliga på att ta hand om våra äldre, men många känner också ett stort ansvar för sin gamla mamma eller pappa. 

Att oroa sig för sina familjemedlemmar är normalt – föräldrar, syskon och vänner finns ofta på näthinnan. 

Tyvärr finns det också personer utan familj eller anhöriga, de som ingen tar hand om och hjälper vid krissituationer. 

Theresa Hernandez är en av dessa. 

Denna 71-åriga dam bodde bokstavligen i sin gamla bil, som stod parkerad på tomten framför det egna huset.

Hon hade inget rinnande vatten eller elektricitet, så att hon bestämde sig för att sova i bilen. 

Men när grannarna insåg varför hon flyttat ut i bilen skulle de agera direkt. 

© YouCaring

Det var först Theresas granne, Justin, som bestämde sig för att titta till den äldre damen på gatan. 

Justin hade bara bott granne med Theresa i någon månad men noterade att den 71-åriga kvinnan kröp in i bilen varje natt.

Det verkade som att hon bodde där – något som gav honom en klump i halsen. 

”Hjärtat slets itu, det var jobbigt att se. En 71-årig kvinna som sitter i en stekhet bil inte okej”, berättar Justin för tv-kanalen KSAZ.

© Facebook/JustinKinginHernandez

Temperaturen i Arizona, där Theresa bor, letar sig ofta upp över 40 grader – i skuggan. 

”Jag tänkte att om det var min farmor eller min mamma, då skulle jag inte vilja att hon levde såhär. Jag var tvungen att göra något för att få tillbaka henne in i sitt hem”, säger Justin.

© Fox10

Efter ett tag fick Justin reda på orsaken till att Theresa inte längre kunde bo kvar inne i huset: insidan låg bokstavligen i spillror.

Det såg ut som ett bombnedslag inne i huset, det låg skräp och avföring överallt. Även tomten var full av sopor, bråte och hundbajs. 

Therese förklarade att hon inte längre kunde ta hand om huset och sina två hundar, efter att hennes make gått bort. 

© Facebook/Payingitforward

”Mitt hem förvandlades till en soptipp”, säger Theresa.

Det var uppenbart att det skulle ta tid att sanera Theresas hus, men framför allt skulle det krävas en hel del pengar och engagemang utifrån. 

Justin startade därför en Facebook-sida för att samla ihop grannar och vänner, så att de tillsammans kunde hjälpa Theresa.

Den generösa gesten stannade dock inte vid vanlig grannsämja, för snart började främlingar från hela Arizona att röra sig mot Theresas hus.

©Facebook/Payingitforward

Några donerade pengar till projektet, medan andra dök upp för att hjälpa till rent praktiskt med saneringen.

Rörmokare och elektriker var glada över att kunna erbjuda sina tjänster, helt gratis. 

Theresa själv kunde inte ha varit mer tacksam, hon hade i princip gett upp hoppet om sitt hus. 

”Jag vet inte vad jag skulle göra utan dessa människor. Hur skulle världen se ut utan folk som dessa? Det är väldigt sällsynt”, säger hon. 

© YouCaring

Hennes hem kommer visserligen att behöva en hel kärlek innan det är helt beboeligt igen, men tack vare det arbete som Justin och de många frivilliga satte igång, ser framtiden ljusare ut. 

”Det är ingenting som man fixar på en gång, det kommer att ta tid. Det blir en lång process, men åtminstone är vi många som gått ihop tillsammans och försöker hjälpa tant Theresa att komma tillbaka in i huset igen”, säger Justin. 

© YouCaring

Man skulle önska att det fanns fler människor som Justin där ute, med empati och stort hjärta! Men idag är det ganska sällsynt.

Många är stora egon och går mest runt med sina mobiltelefoner, allt annat är ointressant. En ganska konstig tillvaro, inte sant?

Därför tycker jag det är extra viktigt att lyfta fram människor som Justin och alla dessa frivilliga som hjälte Theresa, för jag tror verkligen att deras insats kan inspirera andra – oavsett var på jorden du bor. 

Dela gärna vidare denna solskenshistoria på Facebook om du vill sprida lite ljus och hopp i en annars ganska egoistisk och kall värld!