Äldre fråntas rätten att välja sitt eget toapapper – tvingas betala för något de inte vill ha

De äldre har alltid köpt sitt toapapper själva på serviceboenden. Men nu är det slut med det, då ansvaret för sådana produkter läggs över på kommunen, enligt Expressen.

Ur en synvinkel kan det tänkas vara skönt för de äldre att inte behöva tänka på att det alltid ska finnas till exempel toapapper till hands. Men det betyder också att de inte får välja vilket toapapper de vill ha och de tvingas även betala en avgift i månaden.

Det är i Landskrona som omsorgsnämnden har beslutat om en obligatorisk serviceavgift för de äldre på serviceboenden som drivs av kommunen. Avgiften ligger på 100 kronor och då är det kommunen som köper in förbrukningsvaror som toapapper och tvätt- och rengöringsartiklar, enligt Expressen.

Där emot ska serviceboendet själv tillhandahålla med sanitetsprodukter, så den kostnaden ska de stå för själva.

Får inte välja toapapper och kostnaden för det

Men de äldre fråntas alltså sin rätt att välja vilket toapapper de ska ha och bestämma själv över hur mycket pengar de vill lägga på det.

– Jag tror inte att människor är så känsliga med vilket toalettpapper de använder. Men vi förutsätter så klart att förvaltningen köper in papper av god kvalitet, säger omsorgsnämndens ordförande Jan Allan Beer (L) till Helsingborgs dagblad enligt Expressen.

Inte alls eniga i nämnden

Enligt Jan Allan Beer grundas beslutet på kravet om att personalen ska använda en viss typ av preparat i tvätt- och rengöringsmedel från Arbetsmiljöverket. Men ingen information finns vad kravet om preparat har med toapappret att göra.

I omsorgsnämnden var inte alla helt eniga över beslutet. Eva Örtegren (S), andra vice ordförande var kritisk och menade att de äldre inte ska fråntas sin rätt att få välja vilket papper de ska torka sig med. Inte heller tyckte hon att 100 kronor var rimligt när de redan har det knapert i plånboken och föreslog i stället att det skulle kosta 75 kronor, enligt Expressen. Men det förslaget blev nedröstat.

Vad tycker du om det här? Dela gärna vidare för att säga din åsikt.