Äldreboende och förskola slås ihop – så blir Umeås nya satsning

Det är inte alltför ofta som pensionärer på äldreboenden får omges av småbarn, men enligt Umeås kommun så kan det vara bra för dem. Nu har kommunen börjat bygga på en förskola som ska kombineras med ett äldreboende. 
– Vi tror att det är jättebra att yngre och äldre får mötas, säger socialtjänstens planeringssekreterare Åsa Jernbom. 

På Ålidhem utanför Umeå har kommunen börjat bygga på en förskola som ska kombineras med ett äldreboende. Bygget planeras vara klart 2019, och där ska småbarn och pensionärer kunna röra sig fritt bland varandra. 
– Vi tror att det är jättebra att yngre och äldre får mötas, säger socialtjänstens planeringssekreterare Åsa Jernbom till SVT

Foto: Shutterstock

Beslutet grundar sig på två skäl, det ena ekonomiskt och det andra att det kan vara bra för de äldre. 
– Vi behöver både fler förskolor och vård- och omsorgsboenden och då gäller det att tänka smart och kostnadseffektivt, säger Åsa Jernbom, planeringssekreterare på socialtjänsten till SVT.

Det kombinerade boendet blir det andra i Umeå, då det redan finns ett på Mariehem, dit förskolebarn och äldre flyttar in under hösten. 

Vad roligt för de äldre att de får se barn leka och skratta under dagarna, det kan nog göra gott. Dela om du gillar idén att kombinera äldreboende och förskola.