Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Äldreboendet där de gamla får komma ut – nästan varje dag.

Karin Wehle, 96, får hjälp med att vika upp klänningen så den inte blir blöt. Sedan hjälper personalen henne att rulla fram rullatorn till strandkanten så att hon kan doppa fötterna i det svala vattnet.

– Jag vill tacka livet, som gett mig så mycket, sjunger hon med armarna uppsträckta i skyn.

 

Nu är sommaren här och många har semester. De som tvingas jobba i sommarvärmen kanske tar en tur till stranden efter jobbet för att svakla sig i sommarhettan. Men för dem som bor på äldreboende är det inte lika enkelt. För en av fyra som bor på äldreboende är möjligheterna att komma ut i friska luften små, enligt siffror från Socialstyrelsen.

Som tur är finns det äldreboenden i Sverige som ser till att ta ut de gamla. Expressen har besökt två av dem.

– Är det fint väder så är vi utomhus nästan varje dag. Samma sak gäller under vintern, det gäller bara att vara bra utrustad. Men jag vet att det finns hem där de äldre inte får komma ut på flera månader, säger Liberta som jobbar med hälsofrämjande aktiviteter på Aleris Minerva äldreboende i Sollentuna.

I inslaget här nedan kan du se hur de gamla får bada fötterna, träna boxning och fika i sommarvärmen. Vill du läsa ett längre reportage kan du göra det här.

Jag blev så glad när jag såg det här inslaget! Alla äldre borde få möjlighet att vistas ute varje dag. Det finns ju inget som är härligare på sommaren. Tack för att ni tar så väl hand om om era äldre!

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna

 
 

Läs mer om...