Pensionärerna talar ut när äldreboendet granskas – beskrivs som ett helvete

Situationen på flera av landets äldreboenden beskrivs som illa, och särskilt uppmärksammade är Frösunda Omsorg AB. Sedan de tog över äldreboendet Orion i Lomma har flera olycksfall rapporterats.
– Under det ett och ett halvt året har min mamma brutit näsan, brutit foten, knäckt revbenen och brutit höften, säger Annika Rejmer.

Annikas mamma Laila Barkenå ville hellre vara kvar på ortopedavdelningen i Lund än åka tillbaka till äldreboendet Orion där hon bor. Hon är inte ensam om att känna så. Jan Lindströms mamma Ruth dog i ALS tidigare i år, och sista tiden i livet bodde hon på Orion utan möjlighet att kommunicera.
– Bemanningen var helt undermålig. Den var inte gjord för att ha någon kvalitet, säger Jan Lindström, som uppmärksammat nästan 500 händelser som bryter mot avtalet mellan Frösunda och Lomma.

Obs: mannen på bilden har ingenting med texten att göra.
Foto: Free Great Picture

Skandaler har kommit upp till ytan

Det är efter att SVT pratat med boende och deras anhöriga som saker kommit upp till ytan. Jan berättar bland annat att personalen inte hade tid att ta hans mamma till toaletten, vilket gjorde att hon bajsade på sig.

För SVT berättar Annika att hennes mamma vantrivdes så mycket på äldreboendet att hon slutade att ta sin medicin.

Sedan riskkapitalbolaget Frösunda omsorg tog över Lommas äldreboenden har klagomål från anhöriga strömmat in. Flera är oroliga för sina nära och kära, och de äldre kan inte förändra sin situation på egen hand.

Förbereder JO-anmälan mot äldreboendet

Nu förbereder Annika Rejmer en JO-anmälan av vanvården av hennes mamma.
– Det här lever inte ens upp till det grundläggande som anges i socialtjänstlagen, alltså att de gamla har rätt till värdighet. Det är ovärdigt att inte få hjälp att gå på toaletten och att tvingas göra på sig, säger hon till SVT.

 

[TV] – Under det ett och ett halvt året har min mamma brutit näsan, brutit foten, knäckt revbenen och brutit höften. #svtnyheter

تم نشره بواسطة ‏‎SVT Nyheter‎‏ في 19 سبتمبر، 2017

 

 

Det är inga tvivel om att situationen på flera av landets äldreboenden måste förbättras. Tillsammans kan vi höja våra röster och göra skillnad. Dela gärna för att lyfta problemet och visa att detta är oacceptabelt.