Alexandra och Nova-Li målar tavlor till förmån för fattiga barn: ”Ingen ska behöva lägga sig hungrig”

Barn som växer upp i fattigdom har inte samma förutsättningar och möjligheter till goda livschanser, enligt Rädda barnen. Enligt kompisarna Alexandra, 10, och Nova-Li, 11, är fattigdom också en anledningarna till att vissa barn råkar ut för mobbning. Detta ville flickorna motverka, och startade därför Paint4kidz, där de samlar in pengar till förmån för fattiga barn i Sverige.

– Det känns bra att hjälpa, säger flickorna till Newsner. 

Alexandra Lindberg, 10, har alltid älskat att måla, och förra året fick hon en idé om hur hennes tavlor skulle kunna hjälpa fattiga barn i Sverige. 

När Alexandra och hennes mamma pratade om hur många barn i Sverige som inte får några julklappar för att deras föräldrar inte har råd tyckte Alexandra synd om dem. När hon insåg att hon skulle kunna hjälpa dessa barn genom att sälja sina tavlor tog det inte lång tid innan en organisationsidé var född. 

Startade ideell organisation

2020 startade Alexandra Paint4kidz, en ideell organisation vars syfte är precis som det låter – att måla för barn. Alexandra började att måla tavlor med som hon själv kallar det “abstrakt konst”. Med hjälp av sin mamma skulle hon auktionera ut tavlorna i hopp om att få in pengar för att köpa julklappar åt fattiga barn.

Ganska snart fick Alexandra sällskap av vännen Nova-Li, som blev Paint4kidz första ambassadör. Nu driver tjejerna verksamheten tillsammans.

– Vi är barn som hjälper barn. Ingen ska behöva gå och lägga sig hungrig, säger Alexandra till Newsner. 

Paint4kidz
Från vänster: Alexandra Lindberg och Nova-Li Najström. Foto: Privat.

Under julen 2020 kunde summan av Paint4kids auktioner hjälpa 37 barn. Detta gjorde att Alexandra och Nova-Li fick mersmak och ville hjälpa fler, och i större utsträckning. 

Sedan 2021 har flickorna inte bara som mål att fler barn ska få julklappar, de ska också få mer mat i magen. 

Vill hjälpa fattiga barn i Sverige

När skolan är slut sätter sig tjejerna ner och målar tavlor som de med hjälp av sina föräldrar auktionerar ut via Facebooksidan. Sedan starten har de även fått hjälp av andra barn som vill hjälpa till. Dessa kallar flickorna för Paint4kidz “ambassadörer”. 

Enligt Alexandra och Nova-Li är visionen med Paint4kidz att hjälpa så många barn som möjligt, men också att upplysa fler om att barnfattigdom inte bara förekommer i andra länder. 

– Många, framförallt barn, känner inte till att barnfattigdom är vanligt även i Sverige. Det är bra för barn att känna till att alla inte har samma förutsättningar, så målet är ju också att uppmärksamma det, säger Therese Lindberg, mamma till Alexandra. 

Paint4kidz. Foto: Privat

Alexandra visste tidigt att hon ville bli konstnär, så när hon är ledig från skolan ägnar hon gärna tid åt att måla tavlor med Nova-Li. Den här månaden är temat ensamstående mammor, vilket man kan se i deras motiv. 

– Det är som att driva företag, det är roligt, säger tjejerna till Newsner. 

Mer om Paint4kidz kan du läsa på organisationens hemsida. Den hittar du här.

Låt oss önska dessa duktiga tjejer lycka till. Dela gärna deras initiativ på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required