Alla sa att 66-åringen var för gammal för att cykla 176 mil. 3 dygn senare blir han ”Stålfarfar” med hela Sverige.

Jag älskar att vara aktiv och hoppas vara så i hela mitt liv. Jag vet att det kanske inte kommer att vara möjligt, men jag hoppas verkligen det. För att hämta inspiration försöker jag hitta förebilder i människor som trotsat övre åldersgränser och gått mot strömmen. Människor som med sin passion som främsta drivkraft aldrig slutat leva fullt ut. En person som jag alltid varit inspirerad av är Gustaf Håkansson; mera känd som Stålfarfar. Därför vill jag nu berätta historien om när han trotsade alla odds och cyklade från Haparanda till Ystad – vid 66 års ålder.

Det här är Gustaf Håkansson. Han föddes i Helsingborg, men det var i den närliggande byn Gantofta som han skulle tillbringa sitt vuxna liv tillsammans med hustrun Maria. I området var han känd som en riktigt krutgubbe – som älskade att cykla. År 1927, vid 42 års ålder, besteg han de svenska fjällen med cykel. Vid den tidpunkten var han en lokal profil. 24 år senare skulle han komma att bli ”Stålfarfar” med hela svenska folket.

cykelkungen

Anledningen bakom smeknamnet var den otroliga prestation Gustaf genomförde i juli 1951. Trots att han var 66 år gammal var cyklingen fortfarande en mycket stor del av hans liv. Därför ville han ställa upp i cykeltävlingen Sverigeloppet.

Tävlingen gick helt enkelt ut på att cykla genom hela Sverige. Alla 176 mil från Haparanda till Ystad. 66-årige Gustaf anmälde sig – men nekades att delta. Detta för att en övre åldersgräns på 40 år införts på grund av skaderisker. Ett tråkigt besked som kunde ha stoppat vem som helst, men inte den här 66-åringen. I stället för att delta på det traditionella viset ordnade han fram en nummerlapp med siffran 0 och cyklade utom tävlan. Nyheten spreds över hela Sverige och i media döptens han till ”Stålfarfar”. Svenskarna var som tokiga i den gamle krutgubben med det långa håret och yviga skägget.

6 dagar, 14 timmar och 20 minuter efter ”Stålfarfar” startat sin resa cyklade han över mållinjen i Ystad utan några som helst bekymmer med hälsan. Ett dygn före alla andra deltagare. Tusentals svenskar väntade vid målgången för att ta emot Gustaf. 66-åringen som trotsade alla odds och blev ”Stålfarfar” med hela svenska folket.

Bildkälla

gurra

Gilla gärna Newsner Historia för fler spännande historier från förr.