Alla föräldrar som vill höra orden ”jag älskar dig” från sina barn borde läsa den här texten.

En del använder orden ”jag älskar dig” mer än andra. Säger man orden mer sällan, behöver det inte betyda att man inte älskar. Susanna Håkansson skriver och föreläser om föräldraskap och hennes inlägg ”Det betyder inte att jag inte älskar dig” är det bästa jag läst på länge om de tre magiska orden.

För en liten tid sedan så kom jag hem igen efter några dagars jobbresa. Jag blev så glad när jag kom hem och fick syn på den 13-åriga sonen i köket. Jag ville kramas. Det ville inte han. Jag blev besviken. Jag kände mig sårad och det kunde jag inte dölja. Jag till och med betedde mig lite skuldbeläggande. Då tittar han på mig och säger:
– Mamma, jag vill inte kramas nu men det betyder inte att jag inte älskar dig!
Åååååå, det är så bra sagt på så många sätt!

Egentligen så handlar ju hela tonårstiden om precis det, att under en period behöva ta ut avståndet till sina föräldrar men det betyder inte att de inte älskar oss. Tänk om vi föräldrar kunde stå stadigt i att kärleken finns där hela tiden. Om jag själv kunde tänka:
”Han vill inte krama mig nu men det betyder inte att han inte älskar mig”. Om jag kunde vara så vuxen i mötet med min tonåring som kämpar med sitt eget så skulle både jag och min tonåring kunna vila i att allt är ok, att vi har en trygg grund att stå på. Då skulle vi våga ta ut svängarna mer, säga ja när vi vill, säga nej när vi behöver det.

Nu hade jag tur som fick det kloka svaret av min kille, det gjorde mig helt lugn och mitt behov av en kram byttes mot en underbar känsla av lugn och kärlek till honom. Det svaret är det ju inte säkert man får varje gång, men som sagt, vi föräldrar får säga till oss själva:
– Han vill inte krama mig (prata med mig, äta med mig) just nu men det betyder inte att han inte älskar mig! Kanske kan jag fundera lite över min egen självkänsla och mitt eget bekräftelsebehov och hur det påverkar relationen.

Och om det är så att ditt barn aldrig använder ordet ”älska” så behöver inte heller det betyda att de inte älskar. Min gissning är att det beror på att du själv är obekväm med orden ”jag älskar dig” och helt enkelt sällan använder dem.

Du kan läsa mer av Susanna Håkansson här.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna