Allt fler pensionärer skuldsatta hos Kronofogden – på grund av låg pension

Att pensionärer skuldsätter sig hos Kronofogden blir allt vanligare. Sedan 2010 har antalet ökat, framförallt bland de som är 80 år och äldre.

– Ju längre tid man lever med skulder, desto svårare blir det att ta sig ur situationen, säger Kronofogdens analytiker Johan Krantz till Metro.

Idag klassas fler än en kvarts miljon svenskar som fattigpensionärer, vilket innebär att dessa har svårt att klara vardagen ekonomiskt.

Allt fler av dessa är skuldbelagda hos Kronofogden, och har svårt att betala tillbaka. Enligt Kronofogden utgörs en stor del av skulderna av räntor.

– Orsaken till att fler äldre är skuldsatta beror på att de ofta har haft skulder hos oss i många år. De hör till en generation som i vissa fall bär med sig ett skuldbagage ända från den så kallade 1990-talskrisen, säger Johan Krantz, analytiker på myndigheten, i ett pressmeddelande enligt Metro.

Kronofogden
Foto: Henrik Holmberg / TT

Svårare att ta sig ur situationen

Idag har cirka 40 000 pensionärer i Sverige skulder hos Kronofogden. Enligt Kronofogdens Johan Krantz bör man ta hjälp av anhöriga innan man skuldsätter sig från början, då många inte klarar räntan senare.

– Ju längre tid man lever med skulder, desto svårare blir det att ta sig ur situationen, säger Johan Krantz till Metro.

Foto: Shutterstock. OBS: Kvinnan på bilden har ingenting med artikeln att göra. Bilden är en genrebild. 

Detta är en solklar varningsklocka och något måste göras. Dela om du tycker att pensionen ska höjas för landets äldre.