Blind man går på tåget med ledarhund: Det resenärerna gör då får hans tårar att rinna

Alla tycker att livet känns jobbigt ibland, och vissa dagar är helt enkelt betydligt tuffare än andra. Men om vi stannar upp och ser oss omkring så finns det ofta de som har det värre.

Något som du inte ens reflekterar över, som att kunna se tillexempel. Är en lyx som inte alla människor har.

Och för en del kan en så enkel sak som att ta sig till jobbet vara en riktig kamp.

För världen är inte anpassad efter de som har olika funktionsnedsättningar.

Tågstationer, mataffärer, skolor och bussar, alla är de anpassade efter genomsnittsmänniskan.

Och även om det finns vissa hjälpmedel och speciella säten. Betyder det inte att en person med en funktionsnedsättning inte behöver hjälp av sina medmänniskor ibland.

Men även om vi ofta vill se det bästa hos människor så beter de sig inte alltid som vi hade önskat.

Amit Patel är en 37-årig läkare från England. 2012 drabbades han av en blödning. Och från en dag till en annan var han tvungen att förlita sig på en ledarhund, Kika, för att kunna klara sig själv.

Amit är ofta på redande fot i den livfulla staden London men trots att han har Kika är det inte alltid helt lätt.

En dag, den 27 mars i år var det extra jobbigt. Så jobbigt att han nästa började gråta på det fullsatta tåget som var på väg mot Waterloo East Station.

Så är skrev Amit i ett inlägg på Twitter:

”Vi gick i ösregnet mot slutet av plattformen för att komma till delen för funktionsnedsatta. Trots att jag sade till hunden att ’hitta ett säte’ var det ingen på tåget som reste sig och erbjöd mig en sittplats. Jag var tvungen att stå med min rygg mot dörren för att inte ramla. Det var extremt jobbigt för att golvet var halt. Visa lite medmänsklighet!”

Men det var inte bara för Amit situationen var jobbig. Även Kika hade det tufft på golvet i det fullsatta tåget. Det hala golvet gjorde att hon gled omkring och blev orolig.

Inget undantag

Men den dagen var inget undantag. Amit och Kika blir nästan dagligen ignorerade. Något som är extremt jobbigt för både Amit och Kika, eftersom att Kika får svårt att utföra sina arbetsuppgifter när ingen flyttar sig.

”Människor kan vara så själviska. De låtsas att de inte hör eller ser när jag frågar om ett säte är ledigt. Det är verkligen förödmjukande när jag försöker hitta någonting att hålla mig i samtidigt som jag måste hålla koll på Kika. I de lägena kan man se tårar rinna från mina ögon. Livet är svårt nog som det är,” skrev Amit på Twitter.

Jag blir så ledsen när jag läser det Amit skrivit. Jag brukar själv alltid försöka resa mig om jag ser någon som är äldre, gravid eller av någon annan anledning kan behöva sitta ned. Men jag ser också ofta unga människor som ignorerar människor med käpp och kryckor.

Ingen erbjuder sig att ställa sig upp istället tittar de demonstrativt ned i sina mobiler och låtsas att de inte ser.

Det är fruktansvärt. Jag hoppas att vi kan hjälpas åt att dela detta så att fler förstår hur jobbigt det kan vara att inte få den hjälp de behöver.

Gör en god gärning och sträck ut en hjälpande hand nästa gång du ser någon som behöver hjälp. Det skadar i alla fall inte att fråga.

Dela artikeln med dina vänner på Facebook för att sprida förståelse för alla människor som lever med en funktionsnedsättning!