Annelie vann kampen till slut. Nu får sonens rosa gravsten får vara kvar.

I ett drygt år har Annelie Sundlöf kämpat för att hennes sons gravsten ska få vara i hans favoritfärg – rosa. Nu har äntligen ett beslut tagits i frågan.

För ett drygt år sedan knivmördades Annelie Sundslöfs 23-åriga son Ronny Johansson.

Till sonens grav ville Annelie ha en rosa gravsten och hon ansökte därför om tillstånd för detta. Och till en början var det inga problem alls. Kyrkogårdsförvaltningen gav okej till den rosa stenen, men bara en vecka senare började problemen.

– Då fick jag ett telefonsamtal som sa att stenen skulle bort, annars blir det vite, sa Annelie Sundlöf till SVT Nyheter efter beskedet.

Månader av kamp följde för familjen som vill att sonen skulle få ha en sten i sin favoritfärg.
– Ronny var rosa, han hade rosa kläder, färgade håret rosa, alla bilar var rosa, allt var rosa, säger Annelie Sundlöf.

Men enligt kyrkogårdsutskottet hos kommunen bröt den rosa färgen mot regelverket i det aktuella gravkvarteret. Där fick det nämligen endast finnas naturstenar. Den utdragna kampen blev tuff för Annelie och familjen som aldrig fick tid att bearbeta all smärta efter sonens död.

Men nu har de äntligen fått rätt i frågan.
– Vi har inte kunnat bearbeta sorgen efter Ronny för det har hela tiden varit en kamp. Kyrkan har gjort fel från början till slut, och det är väl det de kommit på nu, säger Annelie till Aftonbladet.

Tidningen skriver att hela Ronnys grav ska flyttas till ett annat område på samma kyrkogård där det alltså ska vara okej med en gravsten i Ronnys favoritfärg.
– Det här är enda lösningen de kan ge oss nu, att flytta hela graven säger Annelie.

Nu hoppas familjen äntligen kunna lägga den utdragna processen bakom sig och i stället få fokusera på att bearbeta sorgen och saknaden efter sonen. Enligt Aftonbladet kommer familjen att samlas på fredag för att vara med när Ronnys urna läggs i jorden i den nya graven. En grav som kommer att prydas med en rosa gravsten.

Här finns ett nyhetsinslag från SVT om händelsen:

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna