Arya vägde över 190 kilo och var ”Världens fetaste barn”

I takt med att skolan drar ner på idrotten, barn tillbringar allt mer tid framför skärmar och att snabbmat blir vardagsmat har antalet överviktiga unga aldrig varit större. Både i Sverige och i resten världen.

Ett land som drabbats hård av detta på senare år är Indonesien. Bara under de sista tio åren har övervikt bland barn och unga ökat från 18,8 procent till 26,6 procent i landet.

En av dem som drabbats hårdast är Arya.

År 2016 var Arya 10 år och vägde över 190 kilo. Han var då ”Världens fetaste barn”.

Den extrema vikten gjorde att Arya och hans föräldrar ställdes inför ett val – gå ner i vikt eller dö.

Arya föddes i en liten indonesisk by och var en helt normal bebis. Det var först i 8-årsåldern som pojken började gå upp i vikt mer än normalt.

Aryas vikt ledde till rörelsesvårigheter

Mellan Aryas nionde till tionde födelsedag blev viktökningen dramatisk och snart blev den extrema övervikten ett hinder i vardagen för honom.

Bildkälla: Barcroft TV/YouTube

Den enorma övervikten – vid det här laget vägde Arya sex gånger med än sin storebror – gjorde att pojken knappt kunde röra på sig. Han tillbringade dagarna i sängen och hade helt slutat gå till skolan.

Indonesien är dessutom ett mycket varmt land vilket i sin tur ledde till stora bekymmer för Arya.

Hans föräldrar fick med jämna mellanrum hjälpa honom till en specialbyggd pool för att han skulle kunna svalka sig.

Bildkälla: Barcroft TV/YouTube

Tvungen att söka hjälp

Tillslut bestämde sig föräldrarna för att söka hjälp. Men när de tog sin son till läkarna fick de ett bistert besked: Arya måste gå ner i vikt annars riskerade hans hjärta att sluta fungera.

Trots Aryas protester lades hans diet om.

Från att äta fem gånger om dagen två portioner av fet mat skulle han nu äta tre gånger om dagen och små portioner nyttig mat.

Bildkälla: Barcroft TV/YouTube

Livshotande operation

Trots den nya dieten gick Arya inte ned i vikt. Då tog läkarna ett drastiskt beslut. De skulle genomföra en operation för att hjälpa honom bli av med den livshotande övervikten.

Operationen medförde risker. Men de fann att de inte hade något annat val.

Operationer tog timmar och ingen var säker på om pojken skulle klara det. Men tillslut gav läkarna beskedet till föräldrarna, Arya hade klarat operationen.

Men än var det en lång väg kvar innan allt var normalt. Arya måste fortsätta följa den strikta dieten och motionera för att operationen ska fungera.

Bildkälla: Barcroft TV/YouTube

Operationen blev den väckarklocka Arya behövde. Han följde läkarnas råd och idag mår han mycket bättre.

Pojken är fortfarande stor för sin ålder men har inte alls samma hälsobekymmer som tidigare. Och fortsätter han som planerat kommer han att leva ett normalt liv.

Gick ner hälften av vikten

Här under finns en bild tagen en tid efter operationen när han gått ner nästan hälften av vikten. Det sys när han testar en gammal t-shirt!

Ingat Arya Permana Bocah Obesitas Berbobot 192 kg? Begini Kondisinya setelah BB Turun 102 Kg

Posted by SURYA Online on Thursday, 29 November 2018

Aryas historia är såklart ett extremt exempel men det är också en bra varningssignal för andra föräldrar om vikten av att lära sina barn om en hälsosam livsstil. Nu mer än någonsin tidigare med tanke på all skrämtid som barn utsätts för och att övervikt bland barn och unga ökar.

Ni kan se mer av Aryas fantastiska förvandling i filmen här under.

Det är föräldrarnas ansvar att se till att sina barn rör på sig och mår bra. Aryas exempel är också ett bevis på att det går att ändra vanor och bryta dåliga mönster. Det är aldrig för sent!

Dela gärna den här historien till din familj och dina vänner.