Asylsökande tågade i Överkalix för att hylla Sverige: ”Tack för er hjälp”.

På onsdagskvällen gick ett kärlekståg av asylsökande genom Överkalix. Huvudgatan fylldes med människor som viftade med svenska flaggan och rosor. – Vi vill tacka Överkalixborna för att de är så snälla, säger Ahmad Alasad, som flytt från Syrien, till Aftonbladet.

För en månad sedan blev gamla hotellet Grand Arctic i Överkalix ett asylboende. Den lilla orten fylldes med 247 nya invånare från olika länder. De ville tacka Överkalixborna och Sverige för att de fått komma hit, genom en manifestation.

– De viftade med flaggor och plakat där de tackade Överkalix för att de kände sig välkomna. De delade ut rosor till människor de mötte, säger Sofi Holmgren, verksamhetschef på asylboendet, till Aftonbladet.

Det finns en hotbild mot flera asylboenden i Sverige för tillfället och Överkalix är inget undantag.
– Bakgrunden till manifestationen är att det varit allvarliga hot och dödshot mot de boende. Det är bara en liten, liten klick som står bakom de hoten. I det stora hela är Överkalixborna väldigt välkomnande, säger Sofi Holmgren.

Onsdagens kärlekståg ledde till att en grupp Överkalixbor åkte till asylboendet med händerna fulla av hemmagjorda pappershjärtan.

Även Kalixpolisen har hyllat manifestationen. I ett inlägg på deras Facebooksida skriver poliserna Therese och Jennie så här:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Kärleksbomb i Överkalix.Ikväll har jag och min kollega fått förmånen att uppleva äkta fin medmänsklighet på flera nivå…

Posted by Polisen östra Norrbotten on den 28 oktober 2015