Autistiska Samantha, 12, tvingades gå av bussen – för att hon var för högljudd

12-åriga Samantha har autism och en hjärnskada, något som gör att hon ibland blir högljudd.

I tisdags satt hon på bussen i Borås tillsammans med sin mamma tvingade busschauffören Samantha och hennes mamma att gå av då han tröttnade på hennes ljud.

Nu har busschauffören fått en skriftlig varning av arbetsgivaren Nobina.

 

Bildkälla: Shutterstock

12-åriga Samantha har autism och en hjärnskada vilket gör att hon kan ha svårt att kommunicera och ibland blir högljudd, exempelvis om hon blir glad.

Tvingades av bussen

Men det var ingenting som uppskattades av busschauffören när Samantha satt på bussen tillsammans med sin mamma och syster i Borås i tisdags.

– Det var en mysig dag, dagen innan Samantha skulle börja skolan. Vi shoppade kläder och allt gick jättebra tills vi skulle åka hem, säger mamma Sanela till Aftonbladet.

”Bussen är inte en psykiatri”

Han blev irriterad på hennes ljud, stannade bussen och vägrade köra vidare, någonting även Borås Tidning har rapporterat om.

– Han vände sig om och frågade vem som skrek. Jag sa att det var min dotter och att hon är autistisk. Då sa han att bussen inte är en psykiatri och att en åsna kan sitta bättre än vad hon gör, säger mamma Sanela.

Sanela vägrade gå av bussen med sina döttrar varpå föraren ringde polis som kom till platsen. Familjen klev då av bussen för att prata och när det konstaterats att ingenting olagligt inträffad körde busschauffören vidare.

Fått skriftlig varning

I onsdags anmälde Sanela chauffören till bussbolaget Nobina, som i torsdags valde att ge chauffören en skriftlig varning.

Han bekräftade då att han uppträtt olämpligt och fullständigt felaktigt. Tillsammans med polisen kommer Nobina utreda ärendet vidare.

Bildkälla: PublicDomainPicture

Sanela berättar att Samantha älskar att åka buss. Men efter händelsen var hon skakad och grät hela natten. Hon är upprörd över händelsen och menar att en varning inte är tillräckligt.

Kritisk mot medpassagerarna

Samtidigt är hon kritisk till medpassagerarna som inte reagerade.

– Jag känner mig väldigt orolig inför att åka buss igen. Det var någonting som Samantha tyckte om. Om jag ska åka buss med henne i framtiden måste jag fokusera på att hon ska vara tyst, säger Sanela till Aftonbladet.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!