Autistiske Benjamin får inte följa med de andra barnen på skolutflykter

15-åriga Benjamin har autism och är därför satt i en specialskola för att få de bästa förutsättningarna. Men när andra elever åkt på skolutflykter har Benjamin fått stanna kvar ensam på skolgården, detta då skolan ansett att det inte räcker med enkel bemanning. 

För tre år sedan började Benjamin i Ikasus-skolan i Vallentuna. Skolan är en specialskola som inriktar sig på autistiska barn, och med anledning av skolans goda rykte gällande pedagogik ville Benjamins mamma att sonen skulle gå där, det berättar Aftonbladet.

Tron om att Benjamin skulle få de bästa förutsättningarna försvann dock när mamma Jenny Myrsell fick veta att Benjamin uteslöts från skolutflykter. När klasskompisarna åkte till äventyrsbadet Fyrishov i fredags fick Benjamin stanna kvar på skolan med personal som sällskap. 
– Det är samma sak med andra schemalagda aktiviteter. Han får inte följa med på vanlig simning, inte på gymnastiken eller utflykter. Det är inlagt i hans åtgärdsprogram att han ska få två promenader per dag för att kunna koncentrera sig och för att hålla sig frisk. Det ingår alltså i läroplanen eller i åtgärdsprogrammet som Benjamin alltså inte längre får delta i, säger Jenny Myrsell i en intervju med Aftonbladet

Enligt Jenny började problemen efter att hon bytt vårdföretag till ett annat än det som skolan ingår i. Genom det fick Benjamin en personlig assistent, och Jenny började få mail om att skolan inte har resurser att ta med Benjamin på aktiviteter om assistenten inte är med.

Den förklaring Jenny fått är att hon inte vill skriva på ett papper där hon accepterar att skolan friskriver sig sitt ansvar. Så länge hon inte gör det så vill de inte ta med Benjamin om de inte har dubbel bemanning.

När Aftonbladet pratar med Anders Annerfalk, rektor på skolan, vill han inte kommentera fallet med just Benjamin, men han säger följande:
– Vi har vid olika tillfällen låtit eleven, både en och flera, vara kvar när de exempelvis är på ett särskilt humör eller utagerande så att vi inte kan ta ansvar för dem med en enkelbemanning.

Benjamins fall utreds nu av skolinspektionen.