Autistiske Jasper, 10, råkade beställa fel dryck. Kafébiträdets svar hyllas nu av tusentals.

Häromdagen var Alexandra på kafét Starbucks i Västerås med sina två barn. Hennes son Jasper, som har högfungerande autism och adhd, ville beställa ett iste som han druckit där tidigare. Men han råkade beställa fel.

När Alexandra gick tillbaka till kafébiträdet Mohammed Hamma Rasul som tagit emot beställningen fick hon ett väldigt fint bemötande.

– Vissa är inte så snälla och uppmärksamma som han var, säger hon till Aftonbladet.

Han försökte först tillsätta lite mer socker, men Jasper var fortfarande inte nöjd. Då gick Mohammed bort till familjens bord för att höra om Jasper ville ha något annat. En sådan situation kan lätt göra att sonen känner sig trängd, berättar Alexandra.

– Han gillar inte att kommunicera med okända personer. Det är sociala koder som han inte har koll på, han vet att de finns men vet inte bara hur och när han ska använda dem.

Jasper har dessutom precis avslutat en lång cancerbehandling, vilket gjort att han missat ytterligare en del i den sociala utvecklingen.

Men Mohammed hanterade situationen väldigt bra. Han satte så att Jasper inte behövde titta honom i ögonen och ställde sedan lugnt några frågor om vad sonen tyckte om för något. Sedan gick Mohammed och lagade till ett riktigt gott iste.

 

Efteråt sa Jasper att det var det godaste han druckit.

Alexandra tror att det här fina mötet kan leda till att Jasper får bättre självförtroende och kanske vågar beställa helt själv i fortsättningen.

Efter besökte gick Alexandra in på Starbucks facebooksida och skrev ett meddelande om händelsen. Hon hyllar Mohammed och hans tålmodiga bemötande av hennes son. Inlägget har i skrivande stund fått över 20 000 gillamarkeringar.

 Så här skriver hon i inlägget:

”Idag träffade jag en av era anställda. Den mannen ska ni hålla hårt i. Min son på tio år har precis avslutat en 2 1/2 års cancerbehandling. Dessutom har han högfungerande autism och adhd. Sonen knasade till det och beställde fel. Han erbjöd sig att att försöka få det att smaka bättre. Och de smakade inte alls vad sonen hade tänkt sig. Då ställer han lugnt och tålmodigt nya frågor som leder till det godaste sonen nånsin druckit enligt egen utsago. Han mötte upp min son trots att han inte tittar människor i ögonen, sällan kan besluta sig och jag vart så lycklig! Ta hand om honom och håll hårt i honom. ❤️ Tack snälla du för att du orkade gå steget längre.”

Mohammed själv tycker inte att det han gjorde var någon stor grej, men att det är kul att händelsen väckt så mycket uppmärksamhet. 

– Jag har alltid försökt att bemöta folk som jag själv vill bli bemött, berättar han.

 Publicerad av Newsner familj, gilla gärna