Bäbisen höll på att dö, men räddades av tvillingens kram. Det förändrade sjukvården för alltid.

Den här rörande historien säger mycket om hur mycket kraft och energi vi har att ge varandra. Allt började med en sjuksköterskas sunda förnuft. Hon är anledningen till att många barn lever i dag och att hon är kanske den verkliga hjältinnan med facit i hand. Denna rörande berättelse syskonkärlek kom ut på internet i april 2000, men jag kan läsa den om & om igen. Ett tydligare bevis för hur vi kan ge varandra kraft, blir nog svårt att hitta.

Allt började med att två tvillingsystrar föddes på ett sjukhus i Massachussets. Flickorna döptes till Kyrie och Brielle Jackson och såg dagens ljus för första gången den 17 oktober 1995. Men det fick inte den lättaste starten i livet. Eftersom de kom till världen hela 12 veckor för tidigt, så vägde tvillingarna knappt ett kilo vardera vid födseln.

Tvillingarna placerades i separata inkubatorer av sjukhuspersonalen. Kyrie hämtade krafter fort och gick upp i vikt efter ankomsten, men tvillingsystern Brielle hade det betydligt jobbiare. Hon skrek och grät mycket, hade svårt att andas och var blå i ansiktet.

Efter några dagar blev Brielle allt sämre. En sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen, Gayle Kasparian, gjorde allt för att försöka lugna Brielle. Hon tog upp Brielle och höll om henne. Hon lät hennes pappa hålla henne. Hon svepte in henne i en filt. Hon torkade bort snor och försökte trösta henne. Ingenting fungerade.

Sedan mindes Gayle en grej hon hört talas om i Europa. Det var egentligen mot sjukhuset policy och regler, men sjuksköterskan Gayle var så förtvivlad att hon bestämde sig för att ge det en chans. Hon lade Brielle i systern Kyries kuvös. Nästan omedelbart kröp Brielle upp till Kyrie. Alla Brielles värden, som hade varit skrämmande låga, sköt i höjden. Hon började att andas lättare. Hennes oavbrutna gråtande upphörde och hennes normala rosa färg kom snabbt tillbaka. Under de närmaste veckorna förbättrades Brielles hälsa stadigt. Bara hon fick ligga bredvid Kyrie.

En fotograf från den lokala tidningen fångade ett bedårande ögonblick på tvillingsystrarna och den bilden kom att förändra allt.

De nyfödda bebisarna tog sig igenom den tuffa starten i livet och fick efter en tid komma hem till sina föräldrar. Brielle och Kyrie växte upp till friska förskolebarn. Men den bild på tvillingarna när de kramade om varandra i kuvösen hade fått stor uppmärksamhet i media. Bilden spreds senare som en löpeld på internet och hade tidigare hamnade på omslaget i Life och Readers Digest. Trycket på föräldrarna Heidi och Paul Jackson blev så stort att de kände sig tvungna att att ändra sitt telefonnummer. Alla ville följa tvillingarnas utveckling.

Bildkälla

viralnova

Brielle och Kyrie kom så småningom att skriva historia på Memorial-sjukhuset. Enligt sjukhuset var det första gången tvillingar lades tillsammans på det här sättet och Gayle Kasparian hyllades för sitt sunda förnuft, som lett till det livsviktiga initiativ. Klart att du inte ska sära på tvillingar, tänkte Gayle. Helt rätt!

Händelsen förändrade sjukhusens riktlinjer vid tvillingfödslar och kliniska studier har visat att det finns klara, positiva hälsoeffekter med att placera tvillingar i samma säng. Den berömda kramen har bidragit till att rädda liv och förändrat hur man behandlar för tidigt födda tvillingpar.

Tillsammans är vi starka.

Nu har 20 år gått och tvillingarna och här är Kyrie och Brielle idag.

desktop-1419608020

Bildkälla: Youtube

Vill du ha fler liknande berättelser i ditt flöde så klickar du bara på gillla-knappen nedan.