Banken spärrade 75-årige Görans konto: ”För gammal för att hantera digital tjänst”

Göran Lande, 75, från Huddinge, skulle föra över 5 000 kronor till sin sons konto, men stoppades av banken. Anledningen: Han ansågs vara för gammal för att använda SEB:S digitala tjänst. Detta enligt Göran, som nu anmält banken till Diskrimineringsombudsmannen.

75-årige Göran Lande har överfört pengar från sitt SEB-konto förr, men när han skulle sätta in 5 000 kronor på sonens konto nyligen så sa systemet stopp.

Göran kunde inte förstår vad problemet var, så han försökte flera gånger. Till slut spärrades kontot.

”Är för gammal”

När Göran tog kontakt med banken uppmanade de honom att besöka ett fysiskt kontor för information. Väl där fick Göran svar på varför han inte kunde göra transaktionen till sonen.

– Han sa direkt i ansiktet på mig att jag helt enkelt är för gammal och det är troligt att jag inte klarar av de digitala tjänster banken tillhandahåller. 

Foto: TT

Göran har gjort en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, och trots att SEB släppt spärren efter att Göran dök upp på banken, så vill Göran byta bank.

– Jag tycker detta är i överkant oförskämt att man odugligförklaras på grund av sin ålder. Det är ett klumpigt, åldersfixerat och ointelligent säkerhetssystem banken har, säger han till Expressen.

Foto: Martina Holmberg / TT

När Expressen söker SEB för en kommentar svarar de:

”Vi kan bara beklaga Görans negativa upplevelse av mötet. Vi tillämpar ingen åldersdiskriminering utan våra säkerhetslösningar handlar om att skydda alla kunder oavsett ålder. Sedan är det tyvärr ett faktum att många bedragare riktar in sig på äldre, vilket innebär att de är överrepresenterade när det gäller bedrägeriförsök”, uppger Frank Hojem, kommunikationschef vid SEB, i ett mejlsvar.

Vad tycker du om det här? Har du nån bankberättelse du vill dela med dig av? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required