Bärgaren Daniel påkörd på jobbet. Nu kräver han en ny lag.

För en tid sedan skrev Laila Åslund ett uppmärksammat inlägg om hennes älskade man Daniel. Han jobbar som bärgare – ett arbete som förknippas med stor fara på grund av oförsiktiga och vårdslösa bilister. Laila vädjade till alla svenska bilister att ta det lungt på vägarna.

”Din hastighet avgör om min man kommer hem”, skrev hon bland annat i inlägget.

Bara veckor senare hände det som hon befarade; Daniel blev påkörd på jobbet. Allting gick som tur var väl och han blev inte allvarligt skadad. Men nu kräver han en ny lag för bägarnas säkerhet.

 

Bärgarnas säkerhet efter vägarna har länge varit en omdiskuterad fråga. Väldigt många bilister kör över hastighetsgränsen och riskerar på så sätt bärgarnas liv. Bärgaren Daniel Åslund från Sundsvall har länge varit ofredad från olyckor, men nu har det också hänt honom. Som tur var gick det bra. Det var bara en backspegel som träffade honom i sidan. Men nu har han fått nog.

– Jag var mest irriterad, att folk inte respekterar oss och vårt arbete, säger han till ST om olyckan.

Han har själv aldrig funderat på att sluta på grund av säkerhetsrisken. Men han känner starkt för alla familjer som är oroliga där hemma.

– Jag känner för familjen där hemma. Mycket hemska saker har man upplevt. Det verkar som att det måste hända något allvarligt innan det blir någon bättring, säger han till ST.

Nu vill han se en ny lag införas. En lag som kan rädda liv. Den nya lagen tycker han ska vara ett så kallat TMA-skydd, en lastbil med krockkudde som skyddar mot trafiken.

– Vi vill ha det på alla 70-vägar och uppåt. Det skulle göra arbetet 80 procent säkrare. Men det kostar från 1 000 kronor i timmen och nu vill ingen ta den kostnaden, därför måste det till en lag, säger Daniel Åslund till ST.

 

Det har gått ut varningar – men nu hände det igen.

Publicerat av Sundsvalls Tidning – ST.nu den 20 juli 2016

Det borde inte vara på det här sättet för våra svenska bärgare! Dela gärna om du också tycker att det borde införas en ny lag för deras säkerhet.