Barn smittad av mässling – kan ha fått det på bussen

Ett fall av mässlingsmitta har konstaterats på Gävle sjukhus under torsdagen. Den sjuka är ett litet barn, som fått virussjukdomen erkänd efter att ha besökt både hälsocentral och akutmottagning.

Nu befarar läkarna att fler kan ha smittats.

– Den period som är aktuell utifrån detta kända fall innebär att eventuellt smittade personer kan insjukna 10 september till och med 29 september, förklarar Signar Mäkitalo till Aftonbladet.

Då barnet som bär på mässlingviruset gjort en bussresa inom tiden för när denne kan ha varit sjuk finns risk att fler personer smittats. Därför är sjukhuset i Gävle beredda på att fler uppsöker vård för kontroll av symptom.

– Den period som är aktuell utifrån detta kända fall innebär att eventuellt smittade personer kan insjukna 10 september till och med 29 september, förklarar Signar Mäkitalo och fortsätter:

– Inom 72 timmar från misstänkt smittillfälle kan vaccination genomföras och inom 6 dagar finns möjlighet att erbjuda gammaglobulin för att påverka sjukdomsbild om man skulle vara mottaglig och ha blivit smittad.

Sjukhusets uppmaning till personalen

För att gardera sig mot att personalen också ska insjukna efter att ha varit i kontakt med den smittade patienten har sjukhuset gått ut med en intern uppmaning, som ber personalen hålla extra koll, det skriver Aftonbladet.

Foto: Shutterstock/Google

Symptom på Mässling

Tidiga symptom på mässlin är:

  • Torrhosta
  • Irriterade ögon
  • Hög feber

Senare symtom på mässling:

  • Ljusröda utslag som sedan blir mörkare
  • Febern försvinner
  • Utslagen sprider sig och går ihop

 

Dela gärna för att uppmana fler att vara uppmärksamma på symtom, och noggranna med hygien.