Barnbarnets oväntade present till demenssjuka mormor rör mig till tårar.

Nana Lilly fick en lite ovanlig julklapp av sitt barnbarn Maxine, nämligen en docka. Det låter kanske som en konstig sak att ge till en vuxen person i julklapp, men Maxine hade en tanke bakom det hela. Nana Lilly lider av demens, och Maxine hade fått reda på att många som lider av demens mår bra av att få ta hand om en docka. Att ta hand om något som ser ut som ett riktigt barn kan göra så att de som lider av demens känner ett större ansvar och att de minns hur det var när de själva blev föräldrar, enligt en del experter. Forskare och experter är oeniga kring om det här verkligen fungerar eller inte. En del tror inte på den här typen av terapi samtidigt som andra säger att det är ett otroligt bra sätt att förbättra hälsan för dementa personer.

Maxine bestämde sig för att testa genom att ge en docka till Nana Lilly. Dockan, som såg ut som en bebis, hade till och med en funktion som fik den att låta som ett riktigt barn.

Videon här nedan visar när Nana Lilly fick dockan av sitt barnbarn. Hon håller dockan som om det vore ett riktigt barn, och man ser verkligen tydligt hur glad hon blir. Det är svårt att inte bli glad själv när man ser hennes lyckliga leende.

Maxines video har nu spridits över hela världen. Det har till och med gått så långt att lärarna på utbildningar som är specialiserade på demens visar den här videon för sina elever, för att visa att den här metoden kan fungera.

Jag blir så glad av att se hur många delningar den här videon får, jag hoppas det leder till att fler kan få hjälp av sina släktingar på det här sättet!