Barnen är vuxna men ändå ställer hon ut en bebiskorg. När jag inser varför? Mitt hjärta brister!

Catherine Lucre är en riktig supermormor. Hon har fyra vuxna barn – men har fortfarande en barnkorg utanför sin dörr där hon bor i Camden sydväst om Sydney i Australien. Och anledningen är hjärtskärande. Mammor som överger sina barn är kontroversiellt. Men när ingen annan verkade vilja göra något grep Catherine in. Hon erbjuder nu en ”trygg hamn” för mammor som inte ser någon annan utväg än att överge sina barn. För Catherine har en helt annan förståelse för situationen än vad andra har.  

2014 hittades en nyfödd pojke övergiven i ett dräneringsrör i Sydney. En vecka senare hittade en annan bebis begravd i sanden i en förort till staden.

Att överge sina barn är helt ofattbart för många av oss och för Catherine också – även om hon har en annan förståelse för det som många andra inte har. När hon hade fött sitt fjärde barn drabbades hon av förlossningsdepression, skriver australiska News. Så Catherine förstår hur det känns att vilja ge upp allt, och hon tycker att kvinnorna som känner så ska få hjälp – så hon slipper läsa om fler tragiska händelser med övergivna bebisar. Hon är dessutom sjuksköterska och barnmorska och känner verkligen med mödrar och barn.

– Om inte regeringen gör något så gör jag det, säger hon enligt Daily Mail.

Bildkälla

bild1

Så efter att Catherine hade läst om de stackars bebisarna startade hon något hon kallar ”Operation safe haven”, ungefär ”Operation trygg hamn”. Hon skapade en Facebooksida och gav ut sitt telefonnummer med erbjudande om att ta hand om oönskade bebisar. Hon kan till och med tänka sig att resa en bit från Sydney för att själv hämta upp bebisar för att ta dem direkt till sjukhuset och kontakta polisen – utan att röja mammans identitet.

– Jag vill erbjuda ett alternativ för mammor, säger hon till Daily Mail i Australien.

På detta sätt erbjuds bebisarna en tryggare plats. Catherine har också en barnkorg utanför sin dörr för att den mamma som inte ser någon annan utväg än att överge sin bebis ska kunna lämna barnet där.

Det hela är en kontroversiell fråga men eftersom Catherine har jobbat som barnmorska har hon sett mammor som har tvingats dölja sina graviditeter och som lider av psykisk ohälsa. Och det krossar allas hjärtan att läsa om bebisar som har övergivits och sedan dött.

Catherine har fått massor av feedback på Facebook och har blivit lite av en lokal hjälte. Folk från hela landet har hört av sig till henne för att donera pengar till projektet.

– För de här kvinnorna finns ingen lösning. Oavsett om de döljer sin graviditet eller om depression håller dem tillbaka ser de ingen annan utväg. Jag hoppas att jag kan hjälpa några av dem bort från det där mörka stället, säger Catherine till News.

När inte myndigheterna verkar veta hur de ska hantera problemet är det bra att det finns initiativrika och fördomsfria kvinnor som Catherine. Jag hoppas att många barn får det bättre tack vare henne! Dela gärna denna historia vidare.

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna