Barnen försvann spårlöst i snöstormen 1901. 21 dagar senare sker ett mirakel när denna kvinna berättar om sin mystiska dröm.

Den 13 november 1901 skakas hela Sverige av 11-åriga Jenny och 8-åriga Augustas försvinnande. 21 dagar senare har byns klockarhustru en märklig dröm. Det förändrar allt, berättar Minnenas Journal.

I början av 1900-talet utspelade sig ett sällan skådat drama vid det lilla torpet Äskhultet i Svinhults socken i södra Östergötland. Det är fattiga tider i Sverige och speciellt för familjen Andersson. När pappa Johan är ute och arbetar i skogen blir nöden för stor för mamma Klara och familjens åtta barn. Två av barnen, Jenny och Augusta, måste då ge sig iväg till grannbyn för att tigga om mat.

I grannbyn, tre kilometer från hemmet, fick de mat att ta med hem till familjen. Men på vägen hem började det mörkna. För att skynda sig hemåt tog de en genväg genom skogen. Ju mer det mörknade desto svårare fick flickorna att hitta hemåt. Till slut blir det helt mörkt – och de hittar inte hem. I den hårda kylan måste de söka skydd under en gran vid ett stenblock.

Familjen är oroliga för döttrarna och mamma Klara bestämmer sig för att inleda sökandet. Detta gör hon förgäves. Trots fotspår hittar hon aldrig barnen. Natten blir kall och temperaturerna går ner mot 8 minusgrader. Dessutom härjar en snöstorm i byn. Flickornas situation kan bara beskrivas med ett ord: Fruktansvärd.

Dagarna går och sökandet ger inga resultat. Då ger länsmannen upp.
– De är säkert döda redan och torparungar finns det nog av i vilket fall som helst, säger länsmannen.

Mamma Klara och pappa Johan fortsätter att leta. Snön och kylan är hemsk, men de vägrar ge upp. Efter ungefär två veckor händer någonting högst osannolikt. Byns ”klockarhustru” – klockare var dåtidens ansvarige för klockringningar i kyrkan – drömde någonting mycket besynnerligt en natt. Huld Hultgren, som hon hette, drömde att två barn var insnöade under en gran vid ett stenblock. Barnen var också vid liv.

En person tog drömmen på allvar: Prästen Carl Manneberg.

Fler personer än barnens mor och far återupptar då sökandet. Fyra dagar efter klockarhustrun Huldas dröm hittas barnen – som mirakulöst nog har överlevt i 21 dagar. De åker omedelbart till sjukhuset. Jenny väger endast 27 kg och Augusta 18 kg. Fötterna måste amputeras – men i övrigt är deras tillstånd stabilt.

Det var ett mirakel att de överlevde i 21 dagar. Frågorna var många och barnen svarade. Den lilla mat de fått i grannbyn hjälpte mot svälten. Snön som smälte gav vatten att dricka. Och en helt underbar liten ekorre hjälpte flickorna att öppna en frusen mjölpåse. Och för att hålla värmen höll de om varandra.

Enligt Minnenas Journal var det Östgöta-Correspondenten som då berättade om miraklet som än i dag fascinerar människor över hela Sverige. Tänk att klockarhustruns dröm skulle komma att rädda livet på Augusta och Jenny.

Bildkälla: Minnenas Journal.