Barnen räddade livet på mannen vid campingen. Nu hyllas de av räddningstjänsten.

Lördagskvällen var en dramatisk sådan på Mangenbadens camping utanför Molkom, i Värmland. En 45-åring man låg under sin husvagn – då plötsligt domkraften gav vika. 

Stor panik uppstod bland husvagnsgrannarna, men 8-åriga Kasper och hans syster Saga, 10, agerade blixtsnabbt och hämtade den hjälp som behövdes.

Nu hyllas de av räddningstjänsten för sitt modiga och snabba agerande.

Jonas Basson och hans sambo var först på plats vid olyckan. De såg hur domkraften gav vika och hur den två ton tunga vagnen lade sig över mannen. De fick panik och började genast att försöka lyfta bort husvagnen – men försöket var förgäves. Det var alldeles för tungt.

Då agerade parets barn Saga, 10, och Kasper, 8, direkt. De hörde hur pappa Jonas ropade att de måste hämta hjälp. Då sprang de i ilfart runt hela campingen och fick människor att rusa till husvagnen för att hjälpa till.

– Jag sa till folk att ”gå till plats nummer fyra, det är en man som sitter fast där.” Så började de springa. Jag fortsatte att skicka dit en massa folk. Jag tänkte att jag skulle skicka dit dem så fort som möjligt så att han inte dör, säger Saga till Expressen.

Ett tiotal personer var snabbt på plats och kunde till slut lyfta undan husvagnen tillräckligt mycket så att den fastklämde mannen kunde komma loss. Han fördes till sjukhus och vid lunchtid på söndagen var mannens tillstånd allvarligt, men stabilt. Han led av skador i bröstkorg och buk, men hade på söndagen förts från intensiven till en vanlig avdelning. Det skriver NWT.

Nu hyllas barnen Saga och Kasper för sitt snabba agerande. Om det inte hade varit för det hade mannen kunnat klämmas ihjäl där under husvagnen.

– Vad jag hört var det folk på plats som hjälpte till med att få honom ur kläm innan vi lyckades flytta husvagnen. Ofta är utgången vid en olycka beroende av hur de på plats agerar innan vi kommer dit. Om barnen har sett till att det kommer folk till platsen är det jättebra. All heder åt dem, säger Björn Johansson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Karlstadsregionen, till Expressen.

 

Det blev en dramatisk lördagskväll på Mangenbadens camping utanför Molkom. En man hamnade under en husvagn när domkraften gav vika. Men hjältemodiga barn och rådiga campinggäster räddade hans liv.

Publicerat av nwt.se den 17 juli 2016

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna