Barnen räddar sig själva från kidnappning – tack vare mammans inlärda knep

Alla föräldrar vet hur det är att ständigt oroa sig över att ens barn ska råka illa ut. Att något skulle hända dem är den värsta fasan, men att vakta dem konstant är omöjligt, så vad gör man för att skydda dem från faror?

Fyrabarnsmamman Jodie Norton höll på att få sin värsta mardröm infriad när hennes barn råkade ut för kidnappare, men tack vare knepet hon lärt sönerna så lyckades de rädda sig själva. Nu sprids hennes ord som ett räddande knep till miljontals föräldrar. 

”Ta inte emot saker från främlingar”, har du säkert hört som liten eller själv sagt till dina barn. Fyrabarnsmamman Jodie Norton uppmanar nu alla föräldrar där ute att säga det en extra gång till sina små. 

För ett tag sedan var Jodie med om något som fick hennes blogg att fullkomligt svämma över av läsare, då hennes barn träffade vad som kunde vara pedofiler, det skriver brittiska Daily Maill. 

Jodie hade gått in i duschen när hon kände en smärta i hennes vänstra äggstock. Kramperna var så kraftiga att hon la sig dubbelvikt, men efter många försök lyckades hon få på sig kläder och samla sina fyra barn i bilen för att åka till akuten. 

Väl på akuten pratade Jodie med sin granne i telefonen. Grannen erbjöd sig att hämta Jodys äldsta söner som behövde åka till skolan. 

Sönerna, tio och åtta år gamla, satte sig utanför sjukhusrummet och väntade på grannen som skulle vara där inom fem minuter. 

Senare samma dag när Jodie kom hem från sjukhuset och pojkarna kom hem från skolan fick hon veta något som fick hennes hjärta att stanna och hennes kropp att må illa. Jodie hade trott att grannen åkte från hemmet, vilket skulle ta fem minuter, men grannen var 40 minuter bort. På sin blogg skriver Jodie: 

”På dessa 40 minuter fick mina två söner uppleva sitt första möte med de läskiga, perversa främlingar som de hade blivit varnade för hela sin uppväxt. Medan de satt på den där bänken hade en vuxen kvinna och två män kommit fram och frågat om de skulle kunna ”hjälpa dem genom att gå till badrummet där hennes pojkvän gömde sig från läkaren, och se om de kunde övertala honom att komma ut och få behandling.

Till och med efter att CJ hade svarat: ”Nej, tack”, fortsatte de.

”Snälla? Ni kan på riktigt rädda hans liv om ni bara går in i det där badrummet och säger åt honom att det är säkert att komma ut.”

CJ berättade att han svarade på alla frågor med ”Nej, tack”, innan de till slut gav upp. Strax därefter kom min granne och mina pojkar hoppade in i hans bil, men innan hann de se en tredje man komma ut från badrummet och sätta sig i bilen med de andra huliganerna och köra därifrån.

Min ilska och chock förvandlades dock till oerhörd tacksamhet, när jag hörde CJ citera trygghetsregeln vi satt upp i familjen för inte så länge sedan. Den hjälpte honom att lista ut att dessa skummisar inte var snälla. Mer specifikt, ett tips för att identifiera en ‘skum person’.

CJ: ”Mamma, jag visste att de var skumma personer eftersom de bad oss om hjälp. Vuxna ber inte barn om hjälp.”


Mamma Jodie hade inte sagt åt sina barn att aldrig prata med främlingar, då de kanske blir tvugna en dag. Däremot hade hon tjatat på dem om hur man identifierar ”fel” främlingar, bland annat genom att berätta att vuxna främlingar aldrig ber barn om hjälp. Detta hade barnen tagit in. 

Sedan Jodie skrev ett blogginlägg om händelsen har det delats tusentals gånger, och hyllats av föräldrar som anser att fler borde tänka på detta. 

Om inte Jodie lärt sina barn se varningssignalerna hade sönerna kunnat följa med främlingarna godtroget. Det är viktigt att lära sina barn om faror tidigt. Dela gärna för att varna andra.