Barnen skickade brev till döda pappan med en ballong. 2 månader senare berör det oväntade svaret tusentals.

Detta är berättelsen om en ballong som korsade halva Europa och flög mer än 160 mil, innan den slutligen landade. Men framför allt är det en rörande och vacker berättelse som påminner mig om att människan innerst inne är en godhjärtat varelse. Men först, låt oss spola tillbaka tiden där allt en gång började.    

7-åriga Beth och 3-åriga Oscar bor med sin familj i Bordon, en by i Hampshire, södra England. Syskonen växte upp i en trygg tillvaro och beskrivs som kärleksfulla ungar. De går på samma förskola och har hela livet framför sig.

daddy1

Deras pappa, Simon Cook, var en godhjärtad människa som var väldigt engagerad i samhället. Han var omtyckt av alla, men tyvärr diagnosticerades Simon med en särskilt aggressiv form av cancer för ett par år sedan. Sjukdomen försvagade honom mer och mer ju längre tiden gick. Trots en sällan skådad kämpaglöd kunde läkarna och familjen bara se på när han tynade bort. Det fanns inga behandlingar kvar att ge, inga mirakel att hoppas på.

2015 avled Simon. Hans vänner, familj och en hel by var förtvivlad. Men ur den svarta sorgen kom också någonting fint. Någonting som vi kallar solidaritet och medmänsklighet.

simon1

Ungefär samtidigt, långt borta i syd-Europa, var den italienska bonden Christian Grassi ute och arbetade på sin mark. Han driver en ekologisk gård i Italien, utanför staden Ravenna. En dag upptäckte han en ballong som låg ute på ägorna. Han plockade upp det som fanns kvar av den och hittade ett brev, fastklistrat på ballongen. Han såg en bild och läste texten.

death

Brevet som Christian hittade var skrivet av två barn, till minnet av sin älskade far. Christian skrev om vad han hittat på Facebook och inlägget fick stor spridning. Många i Christians italienska byn berördes av Christians berättelse.

Det var Beth och Oscar Cook som skrivit lappen. Barnens skola, Bordon Garrison Pre-School & Creche, ville hjälpa sina två elever i sorgearbetet. Därför fick varje barn i skolan en liten lila ballong, där de satte fast ett foto och skrev ned ett minne av Simon. Beth och Oscar placerade en särskild hälsning till sin far i sina ballong. Alla ballongerna släpptes på samma gång. De vackra, kärleksfulla minnen av Simon seglade upp i luften för att sedan försvinna ur sikte.

baloons

Men ingen kunde ha gissat att en av ballongerna som släpptes den där dagen skulle segla längre än någon kunnat ana. Buren av luftströmmar korsade ballongen Engelska kanalen, flög över Alperna, och landade slutligen i Italien. Det tog två månader och en över 160 mil lång strapats innan ballongen till slut landade vid Christians gård.

Christian blev rörd när han läste meddelandet i ballongen. Han kände att han behövde ta kontakt med förskolan i England.

love1

Men historien slutar inte där.

Medlemmarna i den italienska stadens medborgarkommitté blev också väldigt berörda av historien. Tillsammans med Christians gård och lokala företag lyckades de betala en resa för Cook-familjen till Italien, så att barnen kunde få ballongen tillbaka. Så, i juli 2015, fick Zoe (Simons änka), och deras barn, Beth och Oscar, resa till Italien med sin lärare Lucy. Familjen betalade ingenting under en veckas tid, italienarna bjöd på allt.

ilresto

Cook-familjen möttes med värme och ömhet. Generositeten från lokalsamhället i Italien visste inga gränser. Resan kommer för alltid att ha en plats deras hjärtan, tätt intill minnena av Simon.

Och det Christian Grassi skrev på Facebook summerar väl egentligen allt om varför jag tycker det var värt att dela denna berättelse vidare:

”1 ballong lyckades med något speciellt … tack vare det kunde fullständiga främlingar träffas, lära känna varandra och dela känslor tillsammas. Människorna i denna berättelse, utlöst av en ballong, är bättre människor idag”.

En sådan vacker, rörande berättelse! Om denna speciella historia berörde dig, dela den gärna med dina vänner och kära.