Barnens sköna seger efter protesten. Nu får de dricka julmust till jullunchen.

Måltidsservice i Umeå beslutade nyligen att sluta servera julmust till skolornas jullunch, eftersom det är en sockerhaltig dryck. Det fick eleverna att protestera och ställde ett krav där de vuxna i så fall skulle sluta dricka kaffe, som ju inte heller är särskilt nyttigt. Och den briljanta protesten fungarade. Nu kommer man få sin julmust, skriver VK.se.

Det var i en debattartikel i tidningen Folkbladet som elever från tio skolor i Umeå gick samman och protesterade mot julmustbeslutet. Förbudet – och kanske framför allt sättet de protesterade på – fick stort genomslag, inte bara lokalt. Och nu har alltså Måltidsservice bestämt sig för att ändra på beslutet.
– Vi vill inte förstöra julstämningen. Det beslut vi tog var välgrundat, men eftersom de bara får julmust en gång per år så känns det viktigare att lyssna på eleverna, säger Ulla Dellkrans, måltidschef till VK.se.
Julmusten kommer att serveras till julluncherna för alla grundskolor och gymnasieskolor.
– Socker ska inte ingå inte i husmanskosten som vi serverar, så det är något vi fortsätter att arbeta med i det dagliga. Vi hoppas att jullunchen blir en trevlig dag för alla som tar del av den, främst elever men även skolpersonal och måltidsservice personal, säger Ulla Dellkrans till VK.se.

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna