Barnet dog nästan av pussen. Nu varnar mamman för vanliga viruset.

Hennes nyfödda dotter kunde ha dött efter att ha smittats med munherpes. Nu varnar Claire Henderson andra föräldrar från att begå samma misstag. ”Dela detta med varje nybliven förälder och gravid som du känner. Munsår kan vara dödligt för barn.” skriver Claire på sin Facebooksida.

En brittisk mamma vill varna andra föräldrar efter att hennes dotter kunde ha dött av en puss från en bekant till mamman.

På sjukhuset förstod läkarna allvaret i situationen.
”Om jag inte hade åkt in kunde det lätt ha spridits, och i värsta fall, kunde det ha varit dödligt” säger mamman.
”Jag vet att det låter som skrämselpropaganda, men om min vän inte hade berättat för mig om detta (via Facebook) hade min lilla flicka kunnat bli betydligt mycket sjukare” skriver Brookes mamma Claire på Facebook.

”När jag var gravid så delade mina vänner en artikel på Facebook om hur farligt det kan vara med munsår på småbarn” berättar Claire.
Eftersom hon läst artikeln visste hon att situationen var allvarlig så hon åkte in till sjukhuset.

En natt, när Clarie ammade Brooke, upptäckte hon att dottern hade fått munsår och att läpparna börjat svälla upp.

En månad gamla Brooke har redan haft en mängd besökare. Men själva händelsen inträffade efter att en av besökarna var bärare av ett munherpes-virus. Mamman Claire Henderson berättar för Buzzfeed News att besökaren inte verkade ha ett sår som syntes i samband med att personen höll Brooke. Men munsår kan smittas via saliv och via ytor runt munnen ändå (enligt World Health Organization).

Enligt den expert som Buzzfeed News har talat med är det väldigt allvarligt om bebisar smittas med herpesvirus. Barn som är tre månader eller yngre kan inte själva bekämpa viruset. Det kan leda till allvarliga neurologiska sjukdomar eller i värsta fall döden.
”Det är en av dessa sjukdomar som vi verkligen är uppmärksamma på, även om det är sällsynt” säger läkaren Bonnie Maldonado, professor i barns infektionssjukdomar vid Stanford University till Buzzfeed News.

Lilla Brooke fick ligga med dropp i fem dagar, men mår nu bra. Men både mamman Claire och professorn vill nu uppmana andra föräldrar att vara uppmärksamma.

”Sensmoralen i historien är att inte låta någon pussa ditt nyfödda barn, även om de inte ser ut att ha munsår så är 85 % av befolkningen bärare av viruset. Många som jag har talat med har inte hört talas om detta så jag kände att det var viktigt att dela Brookes berättelse och öka medvetenheten för att andra ska slippa gå igenom vad vi har den här veckan.”

Och professorn håller med mamman.

”Vi vill verkligen göra folk uppmärksamma och medvetna om att man inte bör pussa barn under deras första månader om man har munsår” säger Bonnie Maldonado.

Sprid gärna vidare till alla du känner som har eller planerar att skaffa barn.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna