Barnet har svårt att kissa – 14 år senare avslöjas sanningen bakom läkarens sexuella experiment

Den 22 augusti 1965 i den kanadensiska staden Winnipeg föds två tvillingpojkar – den ene tolv minuter före sin bror. Mamman Janet och pappan Ron, som då var i 20-årsåldern, gav sina söner namnen Bruce och Brian. 

Under det kommande halvåret utvecklades tvillingarna som vilka barn som helst. 

Men en dag får de problem med att kissa – och läkarna rekommenderar omskäresle som en lösning. Det går sen ytterligare två månader innan mamman och pappan kör tvillingarna till sjukhuset St Boniface. De kommer fram till sjukhuset efter att ha kört under en snöstorm i april månad – och snart ska läkarna utföra det kirurgiska ingreppet för att hjälpa pojkarna. 

Den tuffa snöstormen gjorde dock att kirugen inte kunde ta sig ända fram till sjukhuset, och en av assistenterna fick i stället ta över. 

Men allting gick fruktansvärt fel. 

© Youtube/Social Science Club

Assistenens utrustning brände den lille Bruces penis. Därefter föll organet av. 

Katastrofen var ett faktum – men föräldrarna kunde där och då inget annat göra än att åka hem igen med sina två pojkar. Den ene av dem hade testiklar, men ingen penis. 

Mamman och pappan sökte desperat efter hjälp och kontaktade flera läkare under de kommande månaderna, dock utan resultat. Bruce Reimer kunde behöva tvingas leva ett liv utan penis. 

Då dyker plötsligt en utväg upp. 

Mamman och pappan ser ett tv-program där en läkarpsykolog tillika självutnämnd sexmissionär är gäst. Han presenterar sina teorier om könstillhörighet. John Money hävdar med bestämdhet att pojkar kan växa upp som flickor, så länge omställningen görs vid en tidig ålder. 

© Youtube/Social Science Club

– Uppfostran, och inte naturen, avgör barns könstillhörighet, sa han.

Janet och Ron köper läkarpsykologens teorier, och bestämmer sig för att åka till Hopkins University i Baltimore för att möta honom. När de kommer fram berättar läkaren att han ser pojken som en ”perfekt kandidat” och föreslår att han ska få genomgå kastrering och hormonbehandling. 

Föräldrarna säger – efter att ha pratat med varandra ett tag – ja till läkarens förslag. 

Bruce är 21 månader ung när hans testiklar opereras bort – men det som finns kvar av hans penis lämnas kvar eftersom läkarna inte vill försvåra för honom att urinera. 

Läkarens råd till mamman och pappan är att inte säga någonting till Bruce när de hämtar hem honom igen. Därför börjar de kalla honom Brenda – och hemma har de bytt ut hans byxor mot nya kjolar. 

– För oss gick det rätt snabbt att acceptera omställningen. Han var en vacker liten flicka, sa Janet Reimer i en kanadensisk tv-intervju 1997.

Men för Bruce innebar detta starten på ett långt lidande. 

Han ville inte leka med andra flickor och ville hellre leka med sin tvillingbrors leksaksbilar. När han började skolan blev han retad. De andra barnen kallade honom öknamn som ”det” och ”grottjejen”. 

– Min första lärare insåg snabbt att jag inte var det minsta feminin. Ett år efter skolstarten hade jag inga kompisar. Jag var ensam och förbannad, sa Bruce i en intervju enligt Aftonbladet

När Bruce hade fyllt nio år började familjen tvivla på allting. Men läkaren Money höll fast vid sin linje – och skrev vetenskapliga artiklar och beskrev experimentet med Bruce för en stor succé. För läkare blev Bruce känd som Joan/John-fallet. 

”Barnets beteende är så uppenbart en liten flickas och så annorlunda hennes tvillngbrors”, skrev Money. 

Men tvillingbror Brian höll inte alls med, och har sagt att den enda skillnaden han såg med sin bror var att han hade längre hår. 

© Youtube/Social Science Club

Mamman var inte heller nöjd med experimentet. Hon har förklarat att hon ”försökt få honom bete sig som en mjuk dam” men att det inte gick. Men för läkaren var Bruce mer än ett experiment – det gav honom nämligen en unik chans att visa att hans teori stämde eftersom Bruce hade en enäggstvilling. Då ville han bevisa att uppfostran kunde, tillsammans med piller och kirurgi, ändra könstillhörigheten för alltid. 

© Youtube/Social Science Club

Bruce har förklarat hur han gick på skoldans i 11-årsåldern och fick en puss av skolans populäre kille. Men han tyckte bara det var äckligt och sa att han hellre ville dö. 

När han så nådde puberteten var det uppenbart att läkarens experiment misslyckats. Han fick bredare höfter och bröst tack vare östrogenet, men utvecklade samtidigt bredare nacke och fick muskulösare axlar. 

Trots det ville läkaren gå ett steg längre. 

Nu pressade han mamman och pappan att låta kirurger skapa en vagina åt Bruce. Som inte ville det. Han sa till föräldrarna att de inte fick tvinga honom – att han i så fall skulle ta sitt liv.  

Det var då pappan bröt ihop fullständigt. I tårar berättade han allt som hänt för tonåringen. 

© Youtube/Social Science Club

– För mig var det en lättnad. Plötsligt föll alla bitar på plats. Jag var inte galen. Jag ville veta vad jag hette. ”Bruce”, sa pappa. Jag samlade ihop alla mina tjejkläder, hällde bensin på dem och tände på, berättade Bruce. 

Nu började Bruces långa väg tillbaka. Han började klä sig i killkläder, klippte håret kort, slutade gå i skolan och fick i stället hemundervisning. Han bytte namn till David och gömde sig i källaren hemma i två år. Samtidigt som läkarna tog fram en provisorisk penis när han var 16. 

Han drömde också om att hämnas mot läkaren som utsatt honom för det sexuella experimentet. Han köpte en pistol och hotade att döda Money. 

– Jag gick in på hans kontor och sa: ”vet du vilket helvete du tvingat mig att genomlida?”. Han svarade inte. Han bara grät och jag gick ut, berättade han i en intervju skriver Aftonbladet. 

När folk frågade om hans förflutna sa han att han var Brians kusin, och att Brenda dött i en flygolycka. Han fick också problem när det kom till kontakt med kvinnor. Han gick aldrig längre än en puss på kinden, utom en gång. Då såg kvinnan hans kosmetiska penis och spred detta till andra. 

David försökte begå självmord tre gånger och hamnade i koma. Då vaknade han upp på mentalsjukhus. Han fick vara i en stuga i bergen i ett års tid, och berättade därefter att han förlåtit läkaren som utförde omskärningen den där snöiga aprilkvällen 1965. Dessutom ville han förlåta läkaren Money – om han bad om ursäkt. 

David blev tilldelad skadestånd från sjukhuset på runt 750 000 kronor för allt lidande han tvingats utstå i livet. 

Han levde en anonym tillvaro fram tills år 2000 när han gav ut boken ”Som naturen skapade honom: pojken som växte upp som flicka”. Den såldes i många exemplar och väckte enorm uppmärksamhet. Mamman berättade att sonen ville hjälpa andra barn i samma situation genom att ge ut boken. 

© Youtube

Money då? Hans teorier blev förkastade av forskarvärlden när det fastslogs att manliga hormorner före födseln förvandlar normala bebisar till killar. Inte som Moneys teorier. 

Till sist behövdes fyra operationer för att David skulle göras till man igen fysiologiskt, och detta medförde att han kunde ha ett normalt sexliv. Men han skulle aldrig kunna bli pappa. Vid 23 års ålder mötte han en kvinna. Hon hade redan tre barn sen ett tidigare förhållande. Två år senare gifte de sig. 

Forskare som utrett fallet med David har kommit fram till att han var en hjälte. Han gav aldrig Money sin tillåtelse att utföra ingreppen, och i stället tvingades han till en uppväxt i förvirring och misär. 

2002 tog Davids tvillingbror Brian, som led av schizofreni, sitt liv. Vänner till David har berättat att han aldrig blev sig lik efter dess. Något år senare lämnade hans fru och tre styvbarn honom. Han förlorade jobbet, blev deprimerad och avled i en överdos den 4 maj 2004. Två år senare dog också den kontroversielle läkaren, Dr Money.

Vid begravningen pratade mamman om allt det positiva med David. Hur han älskade musik. Att han var kärleksfull och generös. 

Jag blir så oerhört berörd av Davids liv och historia att jag inte vet var jag ska ta vägen. Nu delar jag det här vidare för att hedra hans minne och mod. 

Publicerad av Newsner familj